Csíráztatott magvas kenyér

Egészséges kenyér, hatékony gyártás: amikor a tápérték találkozik az innovációval

A csíráztatott magvas kenyér egészséges és ízletes választás, különösen azon vállalkozások számára, amelyek tudatos táplálkozást támogató, tiszta összetevőkből álló vagy rostban bővelkedő termékeket kínálnak. A csíráztatott gabonákból készült kenyér puhább, könnyebben emészthető és gazdagabb ízvilágú, mint a hagyományos változatok. Ez a kenyértípus nemcsak kézműves jellegű termékekhez illik, hanem nagyobb mennyiségben is könnyen előállítható.

Miért emelkedik ki a csíráztatott magvas kenyér a professzionális sütés világában?

A pékek számára a csíráztatott magvas kenyér vonzereje a sokoldalúságában rejlik. A receptúra kialakításától függően pozicionálható természetes összetevőjű termékként, magas rosttartalmúként vagy kézműves jellegűként.

A csíráztatott magvas kenyér olyan teljes értékű gabonákból készül, amelyeket őrlés előtt csírázni hagytak. Ez az eljárás javítja a kenyér tápértékét, így több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mint a hagyományos kenyér. A csíráztatás segít lebontani a keményítőt, ezáltal könnyebben emészthetővé válik a kenyér, és alacsonyabb lesz a glikémiás indexe is. Különféle gabonákból készülhet, például búzából, rozsból, árpából, tönkölybúzából, kölesből stb.

Legnépszerűbb változatok

🍞 Ezekiel kenyér– Tápanyagban gazdag kenyér, amely csíráztatott teljes gabonákból és hüvelyesekből készül. Tartalmas állagú és gazdag ízvilágú.

🌾 Teljes kiőrlésű kenyér – Teljes gabonákból készül, így magas rost- és tápanyagtartalommal rendelkezik. Enyhén diós ízű és rágósabb állagú.

🥖 Többgabonás kenyér – Különféle gabonák keverékéből készül, összetett ízvilágot és változatos állagot kínál, attól függően, milyen gabonák kerülnek bele.

🚫🌾 Csíráztatott magvas gluténmentes kenyér – Csíráztatott, gluténmentes gabonákból (pl. quinoa, hajdina) készül, így egészséges alternatívát nyújt gluténérzékenyek számára.

🍃 Essene kenyér – Ősi típusú, csíráztatott gabonából készült kenyér, természetesen édeskés ízzel és sűrű, nedves állaggal.

🌾🍞 Csíráztatott magvas rozskenyér – Tartalmas, enyhén savanykás kenyér, amely a rozs egyedi ízét ötvözi a csíráztatott gabonák jobb emészthetőségével.

Ötvözze a hagyományokat és az innovációt minden falat csíráztatott magvas kenyérben

A csíráztatott gabonákkal való munka során fontos egyensúlyt teremteni a puhaság, az eltarthatóság és a gabonaszemek szerkezeti épsége között – különösen akkor, ha a gyártás nagyobb volumenű. A megfelelő összetevő-rendszerek biztosítják a folyamat állandóságát, miközben lehetőséget adnak arra, hogy a csíráztatott gabonák egyedi íze és textúrája érvényesülni tudjon.

Termékeink az egészségesebb életmódot és a jó közérzetet szolgálják, miközben a fenntarthatóságot is szem előtt tartjuk. Innovatív megoldásainkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy pozitív hatást gyakorolj a fogyasztók egészségére – és a környezetre is. Tudjon meg többet.

Kapcsolódó termékeink
Softgrain Sprouted Rye CL magvak
Rozskovásszal főzött és átitatott, csíráztatott, fermentált teljes rozsszemek egyedi, édes ízzel.
Softgrain 5 CL
Kovászlében főzött magkeverék
Puravita Profit keverék magas fehérje- és rosttartalommal
Keverék termékek készítéséhez magas fehérje- és rosttartalommal.
Puravita Körndlmischung CL sütőipari keverék
Magvakat és gabonapelyhet tartalmazó sütőipari keverék, malátás ízvilágú termékek készítéséhez.
Puravita Integrale sütőipari keverék
Sütőipari keverék teljes kiőrlésű lisztből készült sütőipari termékek készítésére
Sapore Oracolo Tempo
Stabilizált folyékony rozskovász
Soft'r Alpaga CL sütőszer
Sütőszer a puhaság és frissesség megőrzésére, növelésére (6-14 nap közötti eltarthatóság biztosítása).
Kapcsolódó receptek
Teljes kiőrlésű rozscsírás bagett
Fedezze fel egészségesebb bagett receptünket, mely teljes értékű gabonákat és magvakat tartalmaz.

Segítségre van szüksége?

A Puratosnál büszkék vagyunk arra, hogy olyan szakértelemmel és megoldásokkal rendelkezünk, amelyek minden típusú gyártást támogatnak – a kézműves pékségektől egészen a nagyüzemi termelésig.

A csíráztatott magvas kenyér története

A csíráztatott magvas kenyér története évezredekre nyúlik vissza. Az ókori civilizációk – például Egyiptom, Mezopotámia és a Közel-Kelet népei – valószínűleg véletlenül fedezték fel a csírázó gabonát, amikor a tárolt magokat nedvesség érte, és azok csírázni kezdtek. Ahelyett, hogy kidobták volna őket, rájöttek, hogy a csíráztatott gabonából készült kenyér ízletesebb és könnyebben emészthető.

Az egyik legkorábbi írásos említés a csíráztatott gabonából készült kenyérről az esszénusoktól származik – egy ősi zsidó szektától, amely a Kr. e. 2. századtól a Kr. u. 1. századig volt jelen. Ők készítették az úgynevezett esszénus kenyeret, amely egy egyszerű, csíráztatott gabonából készült kenyér volt, amit gyakran alacsony hőmérsékleten szárítottak, nem pedig sütöttek.

A csíráztatott magvas kenyér ma is nagyra értékelt, mivel táplálóbb, könnyebben emészthető, és gazdagabb ízvilágot kínál.

Egészségesebb a csíráztatott magvas kenyér?

 

Igen, a csíráztatott magvas kenyér több egészségügyi előnnyel is jár a hagyományos kenyérhez képest. A csíráztatási folyamat során a tápanyagok jobban hasznosulnak, így a vitaminok és ásványi anyagok könnyebben felszívódnak. Emellett csökken az úgynevezett antitápanyagok – például a fitinsav – mennyisége, amelyek gátolhatják az ásványi anyagok felszívódását.

További előnye, hogy a csíráztatott magvas kenyér glikémiás indexe alacsonyabb, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet, ami különösen előnyös lehet cukorbetegség esetén. A csíráztatás növeli a rost- és fehérjetartalmat is, így a kenyér laktatóbb és táplálóbb lesz.

Kapcsolódó cikkek
A csíráztatott gabonaszemek maximálisan kielégítik a fogyasztók egészségesebb termékek iránti igényét.
A csíráztatott gabonaszemek maximálisan kielégítik a fogyasztók egészségesebb termékek iránti igényét.

Mit mondanak a fogyasztók?

A bélrendszer egészsége egyre inkább előtérbe kerül! A fogyasztók olyan péksüteményeket keresnek, amelyek támogatják az emésztést és az általános jóllétet.

Fedezze fel sütőipari koncepcióinkat
Bagett: Az időtlen klasszikus pékáru
A bagett világszerte a pékségek örök kedvence. Fedezze fel, hogyan teheti ezt a klasszikust még jobbá a Puratos professzionális megoldásaival.
Croissant: Az ikonikus francia péksütemény
A Puratos sütőipari megoldásainak segítségével az ikonikus francia péksüteményt az eddiginél is tökéletesebben készítheti el. Fedezze fel szakértelmünket.
Toast kenyér: A tökéletesen puha, mégis ropogós falatok
A toast kenyér tökéletesen puha, mégis ropogós szeletekből áll össze, amelyet a legfinomabb szendvicsekhez sütnek. Tudja meg, hogyan teheti még jobbá toast kenyér termékeit a Puratos professzionális megoldásaival.
Brioche: Az édes francia klasszikus
Fedezze fel, hogy miként teheti még jobbá brioche kreációját a Puratos sütőipari alapanyagaival és megoldásaival.
Fánk
Fedezze fel hogyan teheti még finomabbá a fánkokat a Puratos sütőipari alapanyagaival és megoldásaival.
Kovászos kenyér
Fedezze fel, hogyan teheti még finomabbá kovászos kenyereit a Puratos sütőipari alapanyagaival és megoldásaival!
Discover more