A Puratos a világ minden részéről szerez be különféle nyersanyagokat sütőipari, cukrászati és csokoládé termékei előállításához. Az olyan nyersanyagok iránti globális kereslet, mint pl. a pálmaolaj, a kakaó és a cukor megterhelheti természetes ökoszisztémáinkat és befolyásolhatja a helyi közösségek fenntartható fejlődését. A Puratosnál hiszünk abban, hogy az etikus kereskedelem elengedhetetlen előfeltétele a felelősségteljes beszerzés. És a fogyasztókat jogosan érdekli, hogy hogyan állítják elő, honnan származik és hogyan szerezzük be az asztalukra kerülő élelmiszereket. 

Éppen ezért 100%-ban elkötelezettek vagyunk a felelősségteljes beszerzés iránt, és együttműködünk, illetve nyílt párbeszédet folytatunk a beszállítási láncunkban érintettekkel. Beszállítóinkat a Magatartási Kódexünk betartására kérjük. Számunkra létfontosságú, hogy azonos szintű etikai követelményeket érvényesítsünk mind beszállítási, mind termelési láncainkban.

Pálmaolaj

A pálmaolaj a Puratos termékeinek lényeges alkotóeleme. Annak is tudatában vagyunk azonban, hogy nem minden pálmaolaj-termelés fenntartható. Amennyiben a termelő az olajpálmákat a szigorú szabályoknak megfelelően termeszti, óvja a környezetet, biztosítja a pálmaolajültetvényeken dolgozó emberek megélhetését és védi az állatvilágot, akkor az ebből a gazdaságból származó olaj fenntartható pálmaolajnak minősíthető. A szabályokat egy nonprofit szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) határozza meg. A Puratos 2010-ben lett az RSPO tagja.

A Puratos elkötelezett a pálmaolaj felelős beszerzése iránt. A Puratos Csoport a termékeinek előállítása során felhasznált pálmaolaj egy részét RSPO Mass Balance (MB) és Segregated (SG) ellátási lánc modellek keretein belül szerzi be, míg a tanúsítvánnyal nem rendelkező pálmaolaj mennyiség kompenzálására krediteket vásárol az RSPO úgynevezett book & claim ellátási lánc modellje szerint, hogy ezzel is támogassa a fenntartható pálmaolaj előállítását

Elkötelezettek vagyunk egy olyan pálmaolaj-ellátási lánc működtetése iránt, amely:

 • Nem jár erdőirtással és égetéssel
 • Óvja a biológiai sokféleséget, a vadon élő állatokat és növényeket
 • Védi a tőzeglápokat: A tőzeg a bolygó szempontjából rendkívüli fontossággal bír, igazi széntároló, a vadon élő állatok és növények kiváló élőhelye és fontos szerepet tölt be a vízháztartásban
 • A nagy természetvédelmi értékű (HCV) területek és a nagy kötöttszén-készlettel (HCS) rendelkező erdők növelésével védi az erdőket. Ezek az erdők ritka, fenyegetett vagy veszélyeztetett ökoszisztémák területén helyezkednek el, vagy ilyenek találhatók bennük
 • Magatartása etikus és nemzetközi emberi jogi alapelvekkel és a vonatkozó helyi törvényi előírásokkal összhangban tiszteletben tartja a munkavállalók és a helyi közösségek jogait
 • Felelősségteljes termelés, képzési szolgáltatások és egészségügyi ellátások révén folyamatosan fejleszti a munkakörülményeket és a dolgozók megélhetését
 • Az olajpálmák nyomonkövethetőségére vonatkozó jelentések révén magas szintű átláthatóság biztosít.

KAKAÓ

A csokoládéipar hagyományos működése nem biztosít fenntartható jövőt a termelők számára. A kakaó beszerzési ára nagyon alacsony. Ez sok esetben ahhoz vezet, hogy a termelőknek már nem érdemes a kakaótermesztéssel foglalkozni és inkább valamilyen más növény termesztésére térnek át, de végső esetben akár teljes egészében felhagyhatnak a mezőgazdasági termeléssel. Az elmúlt évek során, az iparág arra koncentrált, hogy segítsen a termelőknek nagyobb menynyiségű kakaót termeszteni, de ez még inkább lenyomta az árakat.

„Cacao-Trace”: egy újszerű és mindent alapjaiban megváltoztató megközelítés a fenntartható alapanyagbeszerzés terén

A Cacao-Trace program garantálja, hogy a termelők a lehető legjobb árat kapják az általuk termesztett kakaóbabért. Az értékesített kakaóért járó kiemelt, prémium ár mellett az egyedülálló 0,10 EUR/kg összegű Csokoládébónuszunkat is megkapják. A minőségi prémium és a Csokoládébónusz biztosításával a lánc egészén kiemelten a kakaótermesztőkkel osztozunk az értékekben. Az értékmegosztás segítségével forrásokhoz juttatjuk a termelőket és helyi közösségeiket, ezáltal sorsfordító változásokat indítunk körükben.

Cacao-Trace tanúsítványunk a következőket biztosítja:

 • A jobb jövedelem, egészség és oktatás révén a gazdák életminőségének javítása;
 • Bolygónk minőségének javítása, az agrárerdészet programunkban való bevonásával;
 • Jobb vállalkozás;
 • Jobb fogyasztói szemlélet.

A Cacao-Traceválasztásával vásárlóink és fogyasztóink közvetlen, kedvező hatással bírnak a kakaótermelők életére, miközben javuló ízélmények előnyeiben részesülhetnek. Egyedülálló fermentációs szaktudásunknak és a betakarítást követő tárolást és kezeléseket végző üzemekből álló páratlan nemzetközi hálózatunknak köszönhetően a legkiválóbb ízű csokoládékat készítjük. A Cacao-Trace csokoládé kiváló ízét olyan neves díjak igazolják, mint a nemzetközi Award Cocoa of Excellence, (2013 Párizs) vagy a Highest Auction, Cocoa of Excellence at Chocoa 2019. A nyereség garantált mindenki számára!

GYÜMÖLCSÖK

A Taste Tomorrow kutatás megerősíti, hogy a fogyasztók ma minden korábbinál jobban érdeklődnek az élelmiszerek mögötti történetek iránt. 2021 első negyedévében vásárlóink körében felmérést végeztünk, amelynek eredményei megerősítették, hogy az ügyfelekhez közelebb hozott és átláthatóbb ellátási lánc koncepciók értéket teremtenek.

A Puratos Field to fork programjával (közvetlenül, vagy az első átalakításon keresztül) értéket teremtünk a gyümölcstermesztők, (a másodosztályú minőség felértékelésével és a bevételek diverzifikálásával) és a helyi közösségek számára, miközben (a vízzel és a talajjal folytatott gazdálkodás révén) csökkentjük környezetre gyakorolt hatásunkat.

Különleges helyi eredetű és fajtájú gyümölcsök beszerzésével megkülönböztethető ízt biztosítunk, miközben garantáljuk az átláthatóságot ügyfeleink és a fogyasztók számára. 

Környezet

Elkötelezettek vagyunk a társadalomra gyakorolt pozitív hatás megteremtése iránt. Ennek érdekében terveket hajtunk végre a CO2-semlegesség elérésére, a víz felelősségteljes felhasználására és a hulladék mennyiségének csökkentésére.

Jobb bolygó

A Puratosnál tisztában vagyunk bolygónk megóvásának fontosságával. Amit csak lehet csökkentünk, újrahasználunk és újrahasznosítunk, és elköteleződtünk azerdeink és a biológiai sokféleség védelme mellett. Emellett törekszünk arra, hogy minden általunk felhasznált alapanyagot felelősségteljes módon szerezzünk be, ezáltal csökkentve a Földre gyakorolt hatásunkat.