A fenntartható pálmaolaj beszerzésére vonatkozó irányelveink

A kiváló minőségű sütő-, cukrász- és édesipari termékek gyártásához többféle alapanyag beszerzése szükséges.

A Puratos számára a pálmaolaj egy szükséges alapanyag, melynek előnyös tulajdonságai a felhasználás során mutatkoznak meg.

A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd vagy félig szilárd halmazállapotú, ezáltal egyenletes és krémes állagot kölcsönöz a felhasználásával készült termékeknek. Kevésbé oxidálódik, ami miatt hosszabb eltarthatóságot biztosít a késztermékeknek. A hőmérséklet változásakor is stabil marad a szerkezete, ezért magas hőmérsékletet igénylő folyamatok során is jól használható. Színtelen és szagtalan, így nem változtatja meg a késztermékek kinézetét és illatát.

2019-ben több mint 100.000 tonna pálmaolajat vásároltunk margarinjaink, emulgeálószereink, növényi habjaink, zsiradék-alapú töltelékeink valamint bevonóink előállításához.

Milyen hatással van a pálmaolaj az emberekre és a bolygónkra?

Szinte minden olyan földterületet, amelyet ma mezőgazdasági célokra használnak, egykor erdő vagy dzsungel borított. A világ népességének exponenciális gyarapodása miatt a táplálékigényünk is egyre növekedett, így még több termőföldre volt szükségünk. Az erdőirtás azonban az ott élő állatok és növények természetes élőhelyét korlátozza. Bizonyos területeken pedig a veszélyeztetett fajok kihalását is jelentheti. Ezért kell megbizonyosodnunk arról, hogy a pálmaolaj előállítása oly módon történik, hogy közben az nem okoz kárt a környezetben és az állatok természetes élőhelyét sem veszélyezteti.

Az erdőirtásnak emellett óriási hatása van a klímaváltozásra is. A fotoszintézis során a fák a légkörben jelen lévő szén-dioxidot (CO2) hasznosítják, ettől vastagszik meg például a fák törzse, terebélyesedik ki a lombkoronájuk és fejlődik a gyökérzetük. Az erdők képesek elnyelni a levegőből származó CO2-t és hosszú ideig megkötni azt. A fák kivágása / égetése során hatalmas mennyiségű CO2 szabadul fel. A CO2 egy üvegházhatású gáz, mely globális felmelegedéshez vezet. Ezért olyan fontos az olajpálmák fenntartható termesztése, valamint az erdőirtás és -égetés megakadályozása.

Végül, de nem utolsó sorban, arról is meg kell győződnünk, hogy az egészségügyi szolgáltatások biztosítása, az oktatás hozzáférhetősége és a felelős termelési folyamatok kialakítása révén a munkavállalók és a helyi közösségek körülményei megfelelőek.  

Miért nem használunk a pálmaolaj helyett inkább más típusú olajat?

 

Ha a pálmaolaj miatt irtják az erdőket és teszik tönkre a veszélyeztetett fajok élőhelyét, akkor miért nem térünk át egy alternatív növényi olajra? Nos, a pálmaolajfák valójában azért is a legértékesebb olajforrások, mert jóval kevesebb földterületre van szükségük, mint alternatíváinak. Ugyanannyi olaj kinyeréséhez a pálmaolajfák 4-10-szer kisebb termőterületet igényelnek más olajtermő növényekhez képest, mint amilyen például a szója, a napraforgó és a repce. 

Ez azt jelenti, hogy a legjobb megoldás a fenntartható pálmaolajra váltás, nem pedig a pálmaolaj helyettesítése más növényi olajokkal.

Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO)

 

Amennyiben a termelő az olajpálmákat a szigorú szabályoknak megfelelően termeszti, óvja a környezetet, biztosítja a pálmaolajültetvényeken dolgozó emberek megélhetését és védi az állatvilágot, akkor az ebből a gazdaságból származó olaj fenntartható pálmaolajnak minősíthető. A szabályokat egy nonprofit szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) határozza meg. A Puratos 2010-ben lett az RSPO tagja.

A Puratos elkötelezett a pálmaolaj felelős beszerzése iránt

A Puratos valamennyi pálmaolaj-beszállítójának alá kell írnia és be kell tartania az NDPE nyilatkozatot (NDPE = no deforestation, no peat and no exploitation, azaz erdőirtás nélküli, tőzegmocsarakat nem érintő, nem kizsákmányoló gazdálkodás):

  • Tilos az erdőirtás: A magas természetvédelmi értékkel rendelkező és a magas szén-dioxid-elnyelő képességű erdők, valamint az egyéb védett területek tiszteletben tartása. Ezek a területek ritka, veszélyeztetett ökoszisztémáknak adnak otthont és kritikus jelentőségűek a helyi közösségek számára. Biológiai sokféleséggel, komoly társadalmi értékkel és magas szén-dioxid-elnyelő képességgel bírnak.
  • Tilos az erdőégetés: Nem engedélyezett a tűz használata a talajelőkészítéshez, az újratelepítéshez vagy egyéb fejlesztéshez.
  • Tilos új beruházást indítani tőzegmocsaras területen: A tőzeg egy olyan talajtípus, mely több, mint 65%-ban szerves anyagokból áll és a bolygónk számára rendkívül nagy jelentőségű, mivel szén-dioxid-tárolóként működik. A vadon élő állatok élőhelye, és szerepet játszik a vízgazdálkodásban is.
  • Tilos az emberek és a helyi közösségek kizsákmányolása: Etikus magatartás, valamint a munkavállalók és a helyi közösségek jogainak tiszteletben tartása a nemzetközi emberi jogi elvekkel és a helyileg alkalmazandó törvényekkel összhangban. A munkakörülmények és a munkavállalók megélhetésének javítása a felelős termelés, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások biztosítása révén. A kistermelők támogatásának ösztönzése.
  • Átlátható ellátási lánc működtetése: Minden beszállító maximálisan biztosítja a nyomon követhetőséget és jelenti az ellátási láncban tapasztalt nemmegfelelőségeket.

A Puratos 2020-ban elkötelezte magát, hogy fenntartható pálmaolajat használ fel 100%-ban. Ezt a célt a nagyobb arányú tanúsított fenntartható pálmaolaj vásárlásával érjük el a Mass Balance (MB) és a Segregated (SG) ellátási lánc modellek keretein belül. A Puratos Csoport a termékeinek előállítása során felhasznált, de tanúsítvánnyal nem rendelkező pálmaolaj mennyiség kompenzálására krediteket vásárol az RSPO úgynevezett book & claim ellátási lánc modellje szerint, hogy ezzel is támogassa az RSPO tanúsított pálmaolaj előállítását.

A Puratos elkötelezett, hogy a következő években tovább növelje a fenntartható pálmaolaj (RSPO MB és SG) arányát. Célunk, hogy 2024-től az EU-ban, az USA-ban és Kanadában, 2025-től pedig a világ többi részén is a Puratos tanúsított fenntartható pálmaolajat (RSPO MB és SG) szerezzen be 100%-ban.

További információ az ellátási lánc modellekről angol nyelven itt érhető el. 

A Puratos aktívan részt vesz helyi projektek megvalósításában is. Támogatjuk a Rimba Raya projektet, amelynek célja a borneói erdők, tőzegmocsarak védelme és az állatfajok biológiai sokféleségének megőrzése - beleértve az ott élő orángután populációt is -, valamint a helyi közösségek támogatása azáltal, hogy oktatást, munkalehetőséget és a jövő reményét biztosítja számukra.