A fenntartható pálmaolaj beszerzésére vonatkozó irányelveink

6 febr. 2024

A FENNTARTHATÓ PÁLMAOLAJ BESZERZÉSÉRE VONATKOZÓ IRÁNYELVEINK

A kiváló minőségű sütő-, cukrász- és édesipari termékek gyártásához többféle alapanyag beszerzése szükséges.

A Puratos számára a pálmaolaj egy szükséges alapanyag, melynek előnyös tulajdonságai a felhasználás során mutatkoznak meg.

A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd vagy félig szilárd halmazállapotú, ezáltal egyenletes és krémes állagot kölcsönöz a felhasználásával készült termékeknek. Kevésbé oxidálódik, ami miatt hosszabb eltarthatóságot biztosít a késztermékeknek. A hőmérséklet változásakor is stabil marad a szerkezete, ezért magas hőmérsékletet igénylő folyamatok során is jól használható. Színtelen és szagtalan, így nem változtatja meg a késztermékek kinézetét és illatát.

Milyen hatással van a pálmaolaj az emberekre és a bolygónkra?

Szinte minden olyan földterületet, amelyet ma mezőgazdasági célokra használnak, egykor erdő vagy dzsungel borított. A világ népességének exponenciális gyarapodása miatt a táplálékigényünk is egyre növekedett, így még több termőföldre volt szükségünk. Az erdőirtás azonban az ott élő állatok és növények természetes élőhelyét korlátozza. Bizonyos területeken pedig a veszélyeztetett fajok kihalását is jelentheti. Ezért kell megbizonyosodnunk arról, hogy a pálmaolaj előállítása oly módon történik, hogy közben az nem okoz kárt a környezetben és az állatok természetes élőhelyét sem veszélyezteti.

Az erdőirtásnak emellett óriási hatása van a klímaváltozásra is. A fotoszintézis során a fák a légkörben jelen lévő szén-dioxidot (CO2) hasznosítják, ettől vastagszik meg például a fák törzse, terebélyesedik ki a lombkoronájuk és fejlődik a gyökérzetük. Az erdők képesek elnyelni a levegőből származó CO2-t és hosszú ideig megkötni azt. A fák kivágása / égetése során hatalmas mennyiségű CO2 szabadul fel. A CO2 egy üvegházhatású gáz, mely globális felmelegedéshez vezet. Ezért olyan fontos az olajpálmák fenntartható termesztése, valamint az erdőirtás és -égetés megakadályozása.

Végül, de nem utolsó sorban, arról is meg kell győződnünk, hogy az egészségügyi szolgáltatások biztosítása, az oktatás hozzáférhetősége és a felelős termelési folyamatok kialakítása révén a munkavállalók és a helyi közösségek körülményei megfelelőek.

Miért nem használunk a pálmaolaj helyett inkább más típusú olajat?

 

Ha a pálmaolaj miatt irtják az erdőket és teszik tönkre a veszélyeztetett fajok élőhelyét, akkor miért nem térünk át egy alternatív növényi olajra? Nos, a pálmaolajfák valójában azért is a legértékesebb olajforrások, mert jóval kevesebb földterületre van szükségük, mint alternatíváinak. Ugyanannyi olaj kinyeréséhez a pálmaolajfák 4-10-szer kisebb termőterületet igényelnek más olajtermő növényekhez képest, mint amilyen például a szója, a napraforgó és a repce. 

Ez azt jelenti, hogy a legjobb megoldás a fenntartható pálmaolajra váltás, nem pedig a pálmaolaj helyettesítése más növényi olajokkal.

Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO)

 

Amennyiben a termelő az olajpálmákat a szigorú szabályoknak megfelelően termeszti, óvja a környezetet, biztosítja a pálmaolajültetvényeken dolgozó emberek megélhetését és védi az állatvilágot, akkor az ebből a gazdaságból származó olaj fenntartható pálmaolajnak minősíthető. A szabályokat egy nonprofit szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) határozza meg. A Puratos 2010-ben lett az RSPO tagja.

A Puratos elkötelezett a pálmaolaj felelős beszerzése iránt. A Puratos Csoport a termékeinek előállítása során felhasznált pálmaolaj egy részét RSPO Mass Balance (MB) és Segregated (SG) ellátási lánc modellek keretein belül szerzi be, míg a tanúsítvánnyal nem rendelkező pálmaolaj mennyiség kompenzálására krediteket vásárol az RSPO úgynevezett book & claim ellátási lánc modellje szerint, hogy ezzel is támogassa a fenntartható pálmaolaj előállítását.

Környezet

Elkötelezettek vagyunk a társadalomra gyakorolt pozitív hatás megteremtése iránt. Ennek érdekében terveket hajtunk végre a CO2-semlegesség elérésére, a víz felelősségteljes felhasználására és a hulladék mennyiségének csökkentésére.

Bővebben

Felelősségteljes beszerzés

A Puratos a sütő-, cukrász- és csokoládéipar számára kiváló minőségű alapanyagok előállításához számos különböző nyersanyagot szerez be a világ minden tájáról. 100%-ban elkötelezettek vagyunk a felelős beszerzés mellett, és gondoskodunk arról, hogy együttműködjünk és nyílt párbeszédet folytassunk az ellátási láncunkban részt vevő partnereinkkel.

Bővebben