Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a társadalomra, és ezt a hatalmas felelősséget egyáltalán nem vesszük félvállról. Az Ön és a következő nemzedékek felé vállalt kötelezettségünk része, hogy rendíthetetlen holisztikus működési modellünk fenntartható, tiszteleten alapuló és kiegyensúlyozott legyen. Ennek érdekében olyan tervek megvalósításán dolgozunk, melyek elősegítik a CO2 kibocsátás, a vízfelhasználás és a hulladékmennyiség csökkentését .

SZéndioxid

A Puratos a 2016. évi referenciaszinthez mérve már eddig is 24%-kal csökkentette globális szén-dioxid-kibocsátását. A nulla kibocsátás, és a karbonsemlegesség 2025-re kitűzött céljai eléréséhez azonban továbbra is kell a következő három tényezőre kell összpontosítanunk.

1. Energiahatékonyság

A hatékony energiafelhasználásnak köszönhetően azonos célt kevesebb energia felhasználásával érhetünk el, miközben az energiaveszteséget is csökkentjük. A cél elérését az új, hatékonyabb technológiák alkalmazása, valamint az eszközök és folyamatok optimalizálása, továbbá az energia-visszanyerés és a jó házvezetés egyaránt elősegítheti. A Puratos 2020-ban 13 energiahatékonysági projektet indított. 

Példaként említhetjük az Groot-Bijgaarden faluban megvalósuló intelligens melegvíz-hálózat és földgázüzemű kapcsolt energiatermelő üzemet, amely messze a legnagyobb, a Puratos által valaha is indított energiamegtakarítási célú projekt. A kapcsolt energiatermelő rendszer jelenleg a telephely villamosenergia-igényének 65%-át, hőenergia-igényének 30%-át állítja elő. Az energiatakarékosság jegyében gőzfelhasználás nélkül tervezett új margarin- és zsírelőállító gyártósorok fűtését közvetlenül az üzem új központi melegvízhálózata biztosítja. 

2. Megújuló energia

Megújuló energia karbonsemleges forrásokból állítható elő. E körbe tartozik például a víz-, az eső-, az árapály- és a geotermikus energia.

Mi a Puratosnál tisztában vagyunk azzal, hogy milyen sokat számít a környezet szempontjából a megújuló energiákra történő átállás. Éppen ezért növeljük folyamatosan a megújuló energiaforrások használatát. Eddig 6 országban üzemeltetett gyáraink területén mintegy 25 ezer négyzetméternyi napelemes rendszert telepítettünk, és a későbbiekben további 25 telephelyen telepítünk hasonló rendszereket. Ezekkel a rendszerekkel a villamosenergia-igényünk 71%-át tudjuk majd előállítani. A Puratos emellett Belgiumban, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Kínában, Mexikóban, Oroszországban és Brazíliában a teljes energiaigényét megújuló forrásokból előállított villamos energiából fedezi. 2023-ban már minden tevékenységünk során kizárólag megújuló energiát használunk. 

3. Karbonkompenzáció

A széndioxid-kibocsátások egyszerű ellentételezése helyett – ami kvótavásárlással könnyedén megvalósítható – azt a felelősségteljes döntést hoztuk, hogy fákat ültetünk. A faültetés a szén megkötésének hatékony módja. Ezt a Cacao-Trace programunkban részt vevő kakaóültetvényeinken tesszük, ahol a gazdák jelentős része kizárólag egyféle fát, kakaófát ültet. 

A biológiai sokféleség fontosságát figyelembe véve, fenntartható kakaó programunk keretein belül felhívjuk a gazdák figyelemét arra, hogy a kakaófák között másfajta fákat, például árnyékot adó fákat, faanyagként felhasználható, galip dió, vagy gyümölcsfákat, pl. pomelofákat is ültessenek. Egy ilyen termelési modell mind a Puratos, mind pedig a gazda javára válik. 

A fák megkötik a széndioxidot, ezáltal segítik nagyratörő tervünk megvalósítását, eközben háromféle módon is hasznosak a gazdák számára:

  • A kakaófáknak jót tesznek az árnyékadó fák: védik őket az esőveréstől, valamint a biológiai sokféleség növelésével támogatják a kakaóvirágok beporzását, ezáltal fokozzák a termést.
  • A gazdák további bevételhez jutnak a gyümölcsök értékesítéséből. 
  • Az árnyékadó fák erősítik a talaj termékenységét és csökkentik a gazdák műtrágyaköltségeit. 

Víz

Továbbfejlesztettük szennyvízkezelési kapacitásunkat és csökkentettük vízfogyasztásunkat. Belgiumban új, anaerob reaktort telepítettünk és helyeztünk üzembe, Vietnamban egy vadonatúj szennyvíztisztító telepet valósítottunk meg és Indonéziában is egy új szennyvíztisztító kivitelezését kezdtük meg.

Az üzemeinkből a helyi folyókba kibocsátott víz a halakra és a környezetre ártalmatlan. A világ számos részén alakítottunk ki halastavakat az általunk kibocsátott víz környezetbe történő visszajuttatását megelőző kezelése utáni minőségének szemléltetésére.

Hulladék

A Puratos harca a hulladék ellen

Saját környezetterhelésének minimalizálása mellett a Puratos igyekszik ügyfeleit is segíteni az ökológiai lábnyomuk csökkentésében. Ennek megfelelően arra törekszünk, hogy minden hozzánk érkező és minden tőlünk kimenő áru összes csomagolóanyaga 2025-re teljes körűen újrahasználható, vagy újrahasznosítható legyen. Az újrahasznosításra alkalmatlan csomagolóanyagokat arra alkalmasokra cseréljük, és a túlcsomagolás elkerülésére is teszünk lépéseket, miközben továbbra is biztosítjuk a termékeink minőségét és tartósságát. A vállalkozáson belül a lehető legteljesebb mértékben újrahasználjuk a csomagolóanyagokat. 

További kötelezettségvállalások

Kötelezettségvállalásaink folyamatos továbbfejlesztésének részeként a Puratos vállalta a kihívást, hogy 2025-re a vonatkozó FSC és PEFC tanúsítványoknak megfelelően az általa felhasznált kartonpapír és fa csomagolóanyagok 100%-át fenntartható erdőgazdálkodásból szerezze be .

A csomagolás mellett a gyártási folyamataink során keletkező élelmiszer és nem élelmiszer hulladékokra is külön figyelmet fordítunk. A Puratos elhatározása szerint 2030-ra eléri, hogy nem bocsát ki lerakókba kerülő hulladékokat, és a birtokába kerülő anyagokból előállított érték maximalizálása érdekében folyamatosan javítja válogatási eljárásait. 

Jobb bolygó

A Puratosnál tisztában vagyunk bolygónk megóvásának fontosságával. Amit csak lehet csökkentünk, újrahasználunk és újrahasznosítunk, és elköteleződtünk azerdeink és a biológiai sokféleség védelme mellett. Emellett törekszünk arra, hogy minden általunk felhasznált alapanyagot felelősségteljes módon szerezzünk be, ezáltal csökkentve a Földre gyakorolt hatásunkat.

Felelősségteljes beszerzés

A Puratos a sütő-, cukrász- és csokoládéipar számára kiváló minőségű alapanyagok előállításához számos különböző nyersanyagot szerez be a világ minden tájáról. 100%-ban elkötelezettek vagyunk a felelős beszerzés mellett, és gondoskodunk arról, hogy együttműködjünk és nyílt párbeszédet folytassunk az ellátási láncunkban részt vevő partnereinkkel.