Keserédes igazság a cukrokról: miért kell odafigyelni a cukortartalomra?

4 aug. 2021

Táplálkozás
Vásárlói szokások

Cukor: egy kétélű fegyver

A cukrok, mint például a glükóz, a szacharóz és a maltóz a szénhidrátok legkisebb és legegyszerűbb típusai, melyek természetes módon megtalálhatóak a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tejben és a mézben. Könnyen felszívódnak a szervezetben, azonnal felhasználható energiát biztosítanak a test minden sejtje számára, és az agyunk fő „üzemanyagai” is egyben. A cukor, akarva-akaratlanul fontos része minden ember életének. [1]

Mindazonáltal, a túlzott cukorfogyasztás a test energiabevitele és energiafelhasználása közötti egyensúly felborulásához vezethet. Ekkor a cukrot a szervezet zsírként tárolja el, ami számos betegség kockázatának növekedéséhez vezethet, mint például az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a fogszuvasodás. [2] [3]

 

 

Ezek a betegségek pedig világszerte emberek millióit érintik. 1975 és 2016 között világszinten közel megháromszorozódott a túlsúlyosak és az elhízottak száma; mára ez körülbelül 1,9 milliárd felnőttet (a világ felnőtt lakosságának 39%-a) és 380 millió gyermeket érint. Ugyanezen időtartam alatt a cukorbetegek száma a négyszeresére nőtt, és ma már minden 11. ember szenved ettől a betegségtől. A szakértők úgy vélik, hogy ha a közeljövőben nem változnak az étkezési szokások, akkor a következő 20 évben 55%-kal emelkedhet a cukorbetegek száma [3] [4].

A trend megfordításához az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, hogy csökkentsék a cukor bevitelét a teljes energiabevitelük 10%-a alá, amely 50 grammnak felel meg egy körülbelül napi 2000 kalóriát elfogyasztó, egészséges testtömegű felnőtt esetén.

Sajnos számos országban ezektől az ajánlott  mennyiségektől messze állnak a valós értékek: a magas jövedelmű országokban a cukor a napi kalóriamennyiség 25%-át is adhatja, de az alacsony jövedelmű országokban is magas ez az arány, ahol az energiaérték 12%-a is származhat az elfogyasztott cukorból. [5] [6]

 

[1] www.health.harvard.edu
[2] www.eufic.org
[3] www.who.edu
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5278808/
[5] www.diabetes.org
[6] www.nhs.uk

A fogyasztók csökkentett cukortartalmú termékeket keresnek

A cukorfogyasztás és az ezzel összefüggő betegségek világszerte növekvő tendenciái miatt a fogyasztókat is egyre jobban foglalkoztatja a túlzott cukorfogyasztás hosszú távú kockázata.

A világ kormányai is szerepet vállalnak ebben a folyamatban a következők érvényre juttatásával:

  • adórendszerek, például cukoradók a szénsavas üdítőkre,
  • magas energiatartalmú élelmiszerek értékesítésére vonatkozó korlátozások a nyilvános helyeken, mint például kórházak és iskolai automaták
  • élelmiszer-címkézési rendszerek, mint például a Nutri-Score több európai országban

A napi cukorfogyasztás korlátozása már a fogyasztók számára is fontossá vált: egy aktuális felmérés szerint, a fogyasztóknak világszerte 50%-a aktívan próbálja csökkenteni a cukorbevitelét [1], ez az érték az egyesült államokbeli piacon 87% [2]. A Puratos legújabb, Taste Tomorrow felmérése kimutatta, hogy a kenyér, a péksütemény, a cukrászsütemény vagy a csokoládé összetevőinek listáját olvasva a megkérdezett emberek 47%-a külön megnézte a cukortartalomra vonatkozó adatokat.

 

[7] FMCG GURUS, Fi Event, 2019
[8] https://clients.mintel.com/insight/cut-sugar-now-or-lose-out-later?highlight=sugar

Az iparág állást foglal

Az élelmiszer- és italgyártó cégek a késztermékek cukortartalmának csökkentését célzó, rövid és hosszú távú stratégiákat követnek.

A kisebb adagokba történő átcsomagolástól kezdve (= kevesebb cukor/adag) a receptúra átalakításáig (kevesebb cukor/100 g) a különböző iparági szereplők eltérő megközelítést alkalmaztak. Ennek következtében az utóbbi évben az újonnan piacra dobott péksütemények, cukrászati sütemények és csokoládékészítmények kb. 5%-ánál sikerült elérni, hogy kevesebb cukrot tartalmazzon és ezt valamilyen cukorcsökkentéssel kapcsolatos állítással a címkén is feltüntethessék (csökkentett cukortartalom, cukormentes, alacsony cukortartalom, hozzáadott cukor nélkül).

A Puratos is már több évvel ezelőtt megkezdte ez irányú fejlesztéseit. Megoldásainkkal olyan hozzáadott cukor nélküli késztermékeket készíthet, melyek esetében sem az íz, sem a megjelenés tekintetében nem kell kompromisszumot kötnie.

A Puratos Belcolade Malt termékcsaládja valódi belga csokoládé, mely hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Próbálja ki Ön is és győződjön meg róla, hogy a termék ízélménye azonos a cukrot tartalmazó változatéval. Termékeinkben a cukrot maltittal helyettesítjük. 

Mit érdemes tudni a maltitról?

  • Nincsen mellékíze, ízprofilja közel áll a cukoréhoz
  • Édesítőereje a cukor 75-90%-ának felel meg
  • Kalóriatartalma a cukorénak csaknem a fele
  • Fogyasztását követően kisebb mértékű vércukorszint-emelkedést okoz, mint a cukor
  • Elősegíti a fogak egészségének fenntartását, szemben a magas cukortartalmú élelmiszerekkel

Önnek van már „haditerve” a cukor csökkentésére?  A cukorfogyasztás csökkentése mindenki számára fontos, nemcsak a cukorbetegségben szenvedőknek. De mielőtt a fogyasztók többsége belemenne abba, hogy lemondjon a cukor adta élvezetekről, az iparág szereplői nagy lehetőség előtt állnak. Itt az idő, hogy átalakítsa termékkínálatát és új, egészségesebb termékváltozatokat dobjon piacra hozzáadott cukor nélkül. Kezdjen el tervezni még ma, hiszen egy most meghozott döntés nagy hatással lehet a fogyasztóira és a vállalkozásának jövőbeni sikereire! 

Hogyan kezdjen hozzá?

Olyan megoldásokat keres, amelyekkel hozzáadott cukor nélküli termékeket kínálhat vásárlóinak? 

Lépjen kapcsolatba a Puratos termékszakértőjével!