A világon egyedülálló kovászgyűjtemény több ezer ízzel

2013-ban megalapítottuk a "Puratos Kovásztárat" a belgiumi Saint-Vithben, a Kenyérzamat Központunkban, ami a világ minden tájáról összegyűjtött különféle kovászok gyűjteménye. Kezdeményezésünk előnye, hogy egyrészt valódi örökségápolás, másrészt nemzetközi szinten ötletforrás a sütőipari szakemberek és ügyfeleink számára.

Célunk az, hogy megőrizzük az élesztő összetevőinek biológiai sokféleségét és a kovász sütőipari felhasználásának módszertanát. 

Ebből kifolyólag a Puratos létrehozott egy olyan könyvtárat, amely a világ minden tájáról származó kovászfajták megőrzésére és népszerűsítésére szolgál. Így biztosíthatjuk a kovászban található gomba- és baktériumtörzsek biológiai sokféleségének túlélését.  A könyvtárat 43 kovászfajta tárolásával kezdtük, ez a szám 84-re emelkedett! Évente egy-egy országra vagy régióra koncentrálva annak minél több, különféle kovászfajtáit kutatjuk fel.  Partnerünk, Marco Gobbetti professzor elemzi a mikroorganizmusok összetételét laboratóriumában. Eddig több mint 700 vadélesztő törzs és 1.500 tejsav baktérium fajtát rögzítettek. A könyvtár nonprofit kezdeményezés. A Puratos így segíti a természetes fermentumok csodálatos világának megőrzését, az erjedési technológiák megőrzése pedig biztosítja a pékeknek a kovász biztonságát.  Összetételük tanulmányozása által munkánk is javul.

A kovászról

A kovász egy természetes erjesztő hatóanyag, melyet kenyerek készítésekor használnak. Természetes alap-összetevői a liszt, víz, mikroorganizmusok, tejsavbaktériumok és ecetsavbaktériumok, élesztő. A kovász ízét mikroorganizmusok és azok keveredése adja, rengeteg számú lehet. Számos különböző kovászfajta létezik, mindegyik egyedi zamatot ad a kenyereknek. 

 Tekintse meg kovászkészítményeinket!