Kenyérzamat Központ

Évek óta, a Puratos komoly kutatásokat szervez, hogy az embereknek világszerte hogyan ízlik, milyennek találják a késztermékek - kiemelten a kenyér - ízét. Hogy nagyobb rálátásunk legyen az erjesztés és a zamat kialakulásának folyamataira, létrehoztuk a Kenyérzamat Központunkat.

A Saint Vith-ben (Belgiumban) működő Kenyérzamat Központ ötvözi tapasztalatainkat mindarról, hogyan jelenhet meg az íz, illat, erjesztés együttese kenyereinkben,  és ez mennyiben befolyásolja magának a kenyérnek zamatát és szerkezetét.

Kenyérzamat misszió

Úgy terveztük, hogy ez a hely legyen az a sütőipari referenciaközpont ahol a kutatók és a Puratos alkalmazottak megosztják egymással elméleti és gyakorlati tapasztalataikat az ízképződés és erjesztés folyamatairól. Mottónk, hogy a megálmodott ízeket a késztermékekben érezzük újra.

Kovásztár

Semmi sem bizonyítja a kenyér iránti elkötelezettségünket jobban, mint a Puratos Kovásztár megalapítása. A Kenyérzamat Központon belül a Kovásztár célja, hogy megőrizze a kovász biológiai sokféleségét továbbá a kovászt, mint a múlt örökségét; a sütési technikákat és világunkban elfoglalt méltó helyét.

Az ötlet egyszerű, de hatékony. Ha egy pék biztonságosan szeretné tárolni kovász-mintáit, eljuttathatja azokat a Kovásztárba, ahol megvizsgáljuk és analizáljuk a tartalmát, és azonosítjuk a pontos összetevőit. A könyvtárban ezután akár évekig is biztonságosan fennmarad.

Örömmel jelenthetjük ki, hogy a könyvtár jelenleg egy unikális, nemzetközi kovászgyűjtemény több, mint 700 azonosított kovászfajtával és 1500 lejegyzett laktózsav és erjesztőbaktérium típussal.

Ha szeretne többet megtudni a Kenyérzamat Központról, vagy segítene a nemzetközi íz-örökség gyarapításában, keresse fel  kapcsolattartónkat!