Történetünk

A szerény kezdetektől, egészen a globális sikerek eléréséig tartson velünk az utunkon és ismerje meg történetünket!

Belgiumban, egy garázsban indított családi vállalkozásból nőttük ki magunkat mára egy nemzetközi cégcsoporttá, amely a világ 80 országában van jelen, 9 200 munkavállalót foglalkoztat, 93 innovációs központtal és több mint 65 gyártóüzemmel rendelkezik. Hatalmas büszkeséggel tekintünk vissza az elmúlt évszázad kemény munkájára, a bátor vállalkozói döntéseinkre és a leginnovatívabb termékeinkre. Hálásak vagyunk munkavállalóinknak és ügyfeleinknek, hogy velünk tartottak ezen a hosszú úton és bízunk benne, hogy a következő száz évben is együtt érhetünk el üzleti sikereket.

A Puratos születése Brüsszelben

 
Cégünket Brüsszelben, Belgiumban alapították amikor Henri Groot elhatározta, hogy alapanyagokat fog gyártani és értékesíteni pékek és cukrászok számára. Kísérleti jelleggel Hollandiából importált egyfajta zselét, ami megkönnyítette a kétszersültek előállítását. 1920-ban fiával együtt cukrászati és fagylaltkészítmények gyártásába kezdett. Kezdetben a Henri Groot & Fils nevet viselte a vállalkozás, de később felvették a Puratos nevet.

Az innováció a vérünkben van

 
Henri Groot és fia a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a kutatásra és fejlesztésre. Az új termékek fejlesztése iránti szenvedélye pedig beleivódott a Puratos DNS-ébe. A vállalat első szabadalma egy mézen alapuló sütőpor volt. A következő termékinnováció a Pura Malté volt. Az akkoriban igazán eredetinek számító kenyér, pirított búzacsíra, maláta és korpa keverékéből készült. A búzacsírát egy olyan gépben pörkölték, amelyet Picard professzor talált fel, aki minden akkori rekordot megdöntő héliumos ballonrepüléseiről és a legénység nélküli tengeralattjáró feltalálásáról vált ismertté. A keverékből készült kenyér nemcsak ízletes, de egészséges is volt. A termék szlogenje is ezt hangsúlyozta „Őrizd meg az egészségedet a Pura-Maltéval! " A kenyérnek ovális formája volt és készült hozzá csomagolás is, hogy ezáltal még vonzóbbá tegyék. Ma már természetesnek vesszük a márkázott csomagolást, de akkoriban ez nagyon különlegesnek számított! A Puratosnak mind a mai napig jelentős beruházásai vannak az innováció, valamint a kutatás és fejlesztés területén.

Az egészség és a jó közérzet mindig is az egyik legfontosabb prioritás volt számunkra

 
A Puratos nevet elsőként az 1930-as években kezdtük használni. üzleti és márkanévként. Ekkor már több mint 36 termékkel rendelkezett a vállalkozásunk. A Pura-Malté óriási sikere után folytattuk az egészséges kenyerek iránti kutatásainkat. Így jött létre a Germo Blè - mely egy magas vitamintartalmú kenyér - és a Pan'Or – ami pedig egy diétás kenyér keverék. Az emberek világszerte arra törekszenek, hogy egészségesebben éljenek, tovább élvezhessék az életet és egy jobb világban élhessenek. Ezért a Puratosnál fontos számunkra, hogy innovatív és egészséges megoldásokat kínáljunk.

A galambok mentették meg cégünket

 
A háború sok áldozatot követelt, és a következő években komoly ellátási problémák adódtak a zsírból és a cukorból. Mivel ezek nélkülözhetetlen alapanyagok voltak a működésünkhöz, olyan mértékű pénzügyi veszteség érte vállalatunkat, hogy már az alkalmazottak megtartása is kétségessé vált. A Puratos vezetői nem hagyhatták ezt és egy olyan megoldást kerestek, amely megmenti a céget. 1949-ben a galambversenyeztetés nagyon népszerű időtöltés volt, különösen a sütőipari ügyfeleink körében. Egy véletlen folytán fedeztük fel, hogy a Pura-Malté kenyeret fogyasztó galambok sokkal egészségesebbnek tűntek és jobban teljesítettek a repülésben. Ezért esténként galambklubokat látogattunk meg, hogy meggyőzzük a tagokat arról, hogy a Puratos termékek bajnokokat faragnak tollas barátaikból. Faluról falura,városról városra érkeztek a megrendelések a késő esti látogatásaink során. A Puratos kikerült a szorult helyzetéből, és újra virágzásnak indult – ez szintén egy hihetetlen teljesítmény a háború utáni nehéz években!

Az első igazi sütőipari adalékanyag és ügyfélszolgálatunk fejlődése

 
A sütés művészete sohasem könnyű. Sok tényező befolyásolhatja negatívan a kenyér minőségét: az időjárás, a hőmérséklet, az élesztő felfuttatásának technikája és a különböző gépek használata is eltérő eredményt hozhat. Ezért 1953-ban megalkottuk a T500-as termékünket - az első olyan teljes értékű sütőipari adalékanyagot, amely zsírt, emulgeálószert, cukrot és C-vitamint is tartalmazott. Az első termékbemutató technológusunk elkezdte bejárni egész Európát, hogy megismertesse a pékekkel ezt az új csodát. Egy időszakos magazint is publikáltunk a naprakész információ könnyebb elérhetővé válása érdekében. Kézikönyveket és oktatóanyagokat hoztunk létre,sőt még egy telefont is beüzemeltünk, hogy válaszolhassunk ügyfeleink kérdéseire. Napjainkban már innovációs központok világméretű hálózata és technológusok csapata áll az Ön rendelkezésére, hogy segítségére legyen pék-, cukrász- és csokoládéipari fejlesztéseinek megvalósításában.

Új székhely Belgiumban és a második generáció

 
Az 1960-as években a belgiumi Brüsszel külvárosában, Groot-Bijgaardenben alakítottuk ki a központunkat, ahol a mai napig megtalálhatóak vagyunk. A Puratos család második generációja is ekkor csatlakozott a vállalathoz. Ők hamarosan a nemzetközivé válás új korszakát nyitották meg, új, innovatív termékeket vezettek be és diverzifikálták sokszínűvé tették termékpalettánkat.

A kenyérkészítés következő szintje

 
Az 1970-es évek közepére - 20 évvel a forradalmi T500-as bemutatása után - a konkurencia utolért minket, legalábbis technikai szempontból. Azonban, ha azt akartuk, hogy a Puratos továbbra is megkülönböztethesse magát, laboratóriumainknak gyorsan ki kellett találniuk valami újat! 1975-ben megalkottuk az S500-at. Ennek a következő szintű adalékanyagnak köszönhetően fokozatosan új piacokra tudtunk belépni Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. Az S500 azóta cégcsoportunk egyik legfontosabb termékévé vált, világszerte több mint 100 formulával, melyek a helyi igényekhez igazodnak. Napjainkban már minden 80. másodpercben eladásra kerül az S500 valahol a világon!

A Belcolade születése - a valódi belga csokoládé

 
Az 1980-as években Belgium fő csokoládéipari vállalatait egymás után vásárolták fel külföldi cégcsoportok, így az országnak azzal a fenyegetéssel kellett szembenéznie, hogy akár el is veszítheti nemzeti örökségének egy fontos részét. Ezzel egyidőben cégünk sütő- és cukrászipari termékkínálatában a csokoládé egy, még hiányzó elem volt. Így a Puratos a történések hatására eldöntötte, hogy megalkotja a Belcolade nevű valódi belga csokoládé márkáját. A kakaóbab származási helye, kezelése, fermentálása és szárítása, valamint a receptúra mind-mind kritikus szerepet játszanak a legfinomabb csokoládé előállításában. Éppen ezért a Puratos ellenőrzés alatt kívánja tartani az alapanyagbeszerzés és a gyártás teljes folyamatát. Mindezek a tényezők teszik a Belcolade-t remek ízű csokoládévá.

A teljes gyártási folyamat kézben tartása

 
A 90-es évek végére a Puratos volt az egyetlen olyan vállalat az ágazatban, amely egy nagy teljesítményű adalékanyag vagy sütőipari keverék összes szükséges összetevőit házon belül állította elő. Ekkor indítottuk el a Sapore néven ismert por alapú ízkovász termékcsaládunkat is. Minden Sapore termék egy-egy híres opera alkotásról kapta a nevét, mint például a Traviata, a Norma, az Oracolo és még sok más.

Az O-tentic bemutatása és termékportfóliónk további bővítése

 
A Puratos a legújabb fermentációs technológia alkalmazásával létrehozta az O- tentic-et, egy olyan terméket, amely lehetővé teszi a pékek számára, hogy könnyen egyedi aromaprofilú és autentikus karakterű kenyereket készítsenek. Mindezt mindössze négy összetevőből: liszt, víz, só és O-tentic! 2004-ben a Puratos felvásárolta a Patis France-t - a friss gyümölcsök és diófélék feldolgozására szakosodott vezető francia forgalmazót és gyártót. Majd további új termékek kerültek bevezetésre, mint a Harmony Sublimo, a Cryst-o-fil, az Ambiante és az Acti-fresh, és ez így lehetővé tette számunkra, hogy tovább bővítsük a pékek, cukrászok és csokoládékészítők számára kínált termékeink portfólióját. Ezért indítottuk el 2012-ben a Sensobust. Ez az egyedülálló, teljesen felszerelt, guruló érzékszervi elemző laboratórium eljut oda, ahol a fogyasztók élelmiszert vásárolnak, és naponta csaknem 300 embert is be tud fogadni! Bevezetése óta a mobil fogyasztói érzékszervi elemzési megoldások teljes skáláját fejlesztettük ki világszerte. A hagyományos kutatásokat így a modern kornak megfelelően tudjuk elvégezni.

Egyedülálló Kovásztárunk megnyitása

 
A Puratosnál a kovász iránti szenvedélyünk mély gyökerekkel rendelkezik. Meggyőződésünk, hogy a kenyér jövője a múltjában rejlik. Örömmel osztjuk meg ügyfeleinkkel a fermentációval kapcsolatos szaktudást, ezzel is segítve nekik ízletes, kiváló minőségű kenyereket készíteni, akárcsak a régi szép időkben! Ezen a helyen a világ minden tájáról származó kovászok autentikus gyűjteménye található meg. Ma már több mint 130 kovászt őrzünk egyedülálló Kovásztárunkban.

Az első Sütőipari Iskola megnyitása Mumbaiban (India)

 
Amikor a Puratos megkezdte működését Indiában rengeteg gyermeket láttunk az utcán élni. Fiatalok voltak, akiknek nem nagyon volt jövőképük. A szüleik minimális bért kerestek, és nem tudták fizetni tanulmányaikat. Ugyanakkor számunkra is egyre nehezebbé vált az, hogy szakképzett technológusokat találjunk - ez egy közös aggályunk volt ügyfeleinkkel, akik szintén súlyos szakemberhiányban szenvedtek pékekből, cukrászokból és csokoládékészítőkből. Így született meg a Sütőipari Iskola ötlete, és alig néhány évvel később, 2014-ben a Sütőipari Iskola Alapítvánnyal együttműködve megnyílt a legelső iskola Mumbaiban. Ezt számos más tanintézmény követte, többek között Brazíliában, Mexikóban, Dél-Afrikában, Romániában és a Fülöp-szigeteken.

„Cacao-Trace”: egy újszerű és mindent alapjaiban megváltoztató megközelítés a fenntartható alapanyagbeszerzés terén

 
A Cacao-Trace program garantálja, hogy a termelők a lehető legjobb árat kapják a megtermelt kakaóbabért. Prémium árat kapnak, valamint az egyedülálló csokoládébónuszt, amely 0,10 euró/kg minden eladott kilogramm csokoládé után. Eközben a fogyasztók egy jobb ízű terméknek örülhetnek. Kivételes fermentációs szakértelmünkkel és az utó-érlelő központok páratlan nemzetközi hálózatával együtt prémium csokoládét készítünk. Ezáltal mindenki nyer!

Új részvényesek csatlakoznak az igazgatósághoz, megerősítve a következő generáció iránti elkötelezettségünket

 
2016-ban a részvényesek új generációja csatlakozott az igazgatósághoz, és hangsúlyozta a gazdasági értéken túlmutató szempontok szem előtt tartását. Ez volt az egyik fontos kötelezettségvállalásunk az elmúlt 100 év során, és szeretnénk ezt a következő 100 évben is tovább vinni. Tesszük ezt a termelőkért; a beszállítókért, akikkel együtt dolgozunk; a Puratos munkavállalóiért; azokért a közösségekért, amelyekben élünk és amelyekért dolgozunk; a termékeink örökségéért; az ügyfeleink és fogyasztóink egészségéért és jó közérzetéért; és nem utolsó sorban a bolygónkért.

Örökségünk a jövő számára

 
Senki sem kérdőjelezheti meg, hogy sürgősen csökkenteni kell globális környezeti lábnyomunkat. A klímaváltozás, az intenzív élelmiszertermelés és a károsanyag-kibocsátás csak néhány a napjainkban mindannyiunkat érintő fő kihívások közül. Ezért indította el a Puratos az ambiciózus Misszió a Marsra programját. Ez segít nekünk abban, hogy a jövőben is folytathassuk innovációs tevékenységünket, így egészséges, tápláló és ízletes élelmiszereket biztosítsunk az emberek számára a Földön. Az úttörő termékek, szolgáltatások és összetevők fejlesztésének támogatását elősegítendő, valamint a startup-okkal kis- és középvállalkozásokkal való együttműködés ösztönzése érdekében 2021-ben létrehoztuk a Sparkalis nevű FoodTech kockázati-tőke alapot. A Sparkalis lehetővé teszi az élelmiszer-technológiai startup-ok számára, hogy ötleteiket sikerré formálják. Köszönjük, hogy csatlakozott hozzánk ezen a Puratos utazáson. Reméljük, hogy inspirálónak találta, és alig várjuk, hogy a jövőben még több csodálatos élményt oszthassunk meg Önnel, és hogy fokozatosan előre vigyük vállalkozását, az embereket és a bolygót.