A Criollo fa Közép- és Dél-Amerikában őshonos, az egyik legrégebbi, legritkább és legszebb kakaófajta a bolygón. A fa lassan növekszik és különösen érzékeny a különféle környezeti hatásokra. 

2008-ban, az ősi, veszélyeztetett fajok védelme érdekében, a Puratos 140 hektár termőterületet vásárolt Tikulban, a mexikói Yucatan államban. Azáltal, hogy több mint 100.000 kakaófát ültettünk ide, azt nemcsak egy unikális ízvilágú csokoládé miatt tettük, hanem a terület ökológiájának és biológiai sokféleségének megőrzését is, mivel a terület állatvilága rendkívül gazdag.

A projekt mindezeken túl biztonságos és stabil munkakörnyezetet biztosít a helyi közösségek számára. Továbbá a termény a betakarítása után azonnal a feldolgozási folyamatba kerül, ez a módszer pedig elősegíti a kakaó megfelelő fermentációját. 

Criollo és a Kakaó Ökomúzeum

Tikul projekt egy hosszútávú befektetés, ami hozzájárul a környezet megóvásához, elősegíti a turizmust, a helyi lakosok munkalehetőségeinek bővülését, életszínvonaluk emelkedését.  

Ma a Tikul projekt két fő területe : 

  • Az innovatív 300 hektár ültetvény, amely a criollo kakaófa zavartalan növekedését és védelmét szolgálja; ami a világ legősibb, leritkább és legjobb kakaófajtája
  • A 2011-ben megnyílt Kakaó Ökomúzeumban a turisták sokat tanulhatnak a kakaóról és a helyi maja kultúráról

Segíteni az embereken és megbecsülni a környezetet

Jelenleg a kakaóültetvény rengeteg őshonos növény és állatfaj otthona. Céljaink közt szerepel, hogy még százezer fát ültessünk a területhez. 

A helyi lakosság támogatása is céljaink közt szerepel, emiatt az ültetvény és az Ökomúzeum közvetlenül és közvetve hozzájárul foglalkoztatásukhoz és garantáljuk számukra a biztonságos munkakörnyezetet.  Végül azt szeretnénk, ha a projekt segítse a helyi kézműveseket a kakaó és a maja kultúra közötti kapcsolat támogatásával. Ily módon a kakaó előállításához kapcsolódó összes állomást támogatjuk. 

Ha érdeklődik Tikuli projektünk iránt - avagy támogatni kívánja -  vegye fel velünk a kapcsolatot.