A fánkhoz több babona is kapcsolódott. A fánkba pénzérmét rejtettek és aki megtalálta a hiedelem szerint nagy gazdagságra, jólétre számíthatott. A Szerémségben, a Vajdaság délnyugati részén úgy tartották, hogy az, aki farsangkor fánkot evett, biztonságban tudhatta a házát, pontosabban annak a tetejét, és még a legerősebb tavaszi széltől sem kellett tartania. A Tiszántúlon a fánk tésztáját hígra készítették el, hogy amikor a forró zsírba belecsurgatják, a kirajzolódó alakzatokból jósolni tudjanak.
Az összetevőkből dagasszunk tésztát 6 perc lassú és 6 perc gyors fokozaton. Törekedjünk arra, hogy a tészta hőmérséklete a dagasztást követően kb. 29°C legyen. Ezt követően a tésztát takarjuk le és hagyjuk pihenni 5 percen keresztül. Pihentetés után osszuk és gömbölyítsük 50 grammos egyenlő részekre. A fánkokat helyezzük fel az előzőleg liszttel megszórt sütőlemezre. Ezután kelesszük őket kb. 40 percig 32°C-on, közben a tésztát lenyomjuk egy alma szeletelővel. Majd jól szellőző helyen további 10-20 percig bőrösítsük a fánkokat. Süssük a fánk mindkét oldalát 3-3 percig, majd fordítsuk vissza az első oldalra és süssük további 1 percig 175°C-on. A sütést követően hagyjuk azokat lehűlni, majd beletöltjük a Coldfil Vanilla tölteléket. Mártsuk őket olvasztott Carat Decorcrem white bevonóba. Végül Whippak habbal díszítjük a közepén és csokoládé hánccsal megszórjuk.
Az alábbi linkre kattintva receptünket letöltheti nyomtatásra alkalmas változatban.
Nehézségi fokozat:
An error occurred while rendering this component.
Please consult your application support team.