Bécsi linzerkosár tavaszi gyümölcsökkel

Elkészítés

Linzer

Morzsoljuk el a margarint a liszttel és a porcukorral, majd gyúrjuk össze a tojásokkal, az így kapott tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval szurkáljunk belőle tészta darabokat. A kiszúrt tészta darabokat helyezzük Spraylix*-el kifújt kosárka formákba, szurkáljuk meg, és kb. 8-10 perc alatt 200˚C-on süssük készre

Vaníliás krém

Készítsünk krémet a receptben felsorolt összetevőkből, majd töltsük be a kisült kosárkákat.

Felület

Öntsünk egy edénybe Miroir Neutre tükörzselét, és keverjük addig, amíg a zselé folyékony nem lesz Az előre megtisztított és félbevágott eperszemeket forgassuk a zselébe, majd a fényképen látható módon borítsuk be kosárkákat. A beborítás után az edényben maradt zselével vékonyan kenjük át a teljes felületet. Eper helyett málnát is használhatunk, zselézve, vagy finoman porcukrozva.


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Cukrászipar
  • Linzerféleség
  • Nyár
  • Linzerféleség

A linzert nagyjából 250 éve ismerjük. Eredetét homály fedi, de annyi bizonyos, hogy ausztriából származik. Korabeli írásos említések alapján tartja magát az a vélekedés, hogy eredetileg a linzi nők találmánya, állítólag ők sütötték elsőként. Egy másik legenda szerint a forrást a Bécsi udvarban kell keresni, miszerint egy náluk élt Linzer nevű cukrász alkotta meg a népszerű sütemény receptjét.

Igazodva az évszakváltáshoz, más és más gyümölcsöket választhatunk a kosárkák ízesítésére.