Almás-fahéjas rétes

Elkészítés

Tészta: Készítsük el az élesztő nélküli leveles tésztánkat 2 perc lassú és 4 perc gyors dagasztással a recept szerint. Hajtogatás: Az előre kimért Aristo Croissant margarint sütőpapír között formázzuk szögletes alakra, helyezzük a tészta egyik oldalába és a tészta üresen maradt részét hajtsuk rá. Hajtogassunk egy szimpla (3-as) és egy dupla (4-es) hajtást a tésztára. Pihentessük hűtőben kb. 2-3 órát, majd ismét hajtsunk rá egy szimpla (3-as) és egy dupla (4-es) hajtást. Felhasználásig tároljuk hűtőben.

Töltelék: Keverjük össze a Topfil Alma Fahéjjal és a Fruitfixet. Rétes: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagságúra és vágjunk le a kinyújtott tésztából 15 cm széles csíkokat. A levágott tészta egyik oldalára helyezzük rá a bekevert gyümölcstölteléket, és az üresen maradt tészta részt párhuzamos tészta rácsozóval vágjuk be, majd fedjük be a tésztával a tölteléket. Kenjük le a felületét Sunset Glaze-el és tegyük 210ºC-os sütőbe 50 percre. Vegyük vissza a hőmérsékletet 15 perc elteltével 180ºC-ra és nyissuk rá a tiplit.

A gyümölcstöltelék stabilizálásához használjon Frutfixet!


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Leveles tészta
  • Sütőipar
  • Tél
  • Ősz

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén.