3 népszerű ízprofil a sütő-, cukrász- és csokoládéiparban

Retail
Cross-category
Patisserie
Hospitality
Trend Updates
Artisans
Hype & Trend Signal
Chocolate
Foodservice
Industry
Bakery
Trend
Chocolatiers

Az élelmiszeripar gyorsan fejlődik, mind a nagyobb gyártók, mind a kézműves termelők állandó kihívással néznek szembe azért, hogy lépést tudjanak tartani a változó fogyasztói preferenciákkal. Éppen ezért a Taste Tomorrow fogyasztói kutatásunk segítségével alapos, mindig naprakész elemzéseket végzünk, hogy folyamatos támogatást és inspirációt nyújthassunk az élelmiszeripar szereplőinek a fogyasztók preferenciáiról.

Ebben a cikkben három olyan ízprofilt mutatunk be, amelyek követik a jelenleg leginkább felkapottabb trendeket, és ezáltal inspirációt adhatnak.

1. Prémiumizáció magasabb szintre emelt ízélménnyel

Klasszikus ízek újragondolása prémium kategóriás alternatívákkal

A fogyasztók folyamatosan rendkívüli ízélmények után kutatnak, ennek hatására az olyan jól ismert ízek, mint a klasszikus „kávé” és az egyszerű „narancs” helyett sokkal izgalmasabbak számukra a különlegességek, mint például az „Espresso Arabica” vagy a „calamansi”, ami egy Fülöp-szigetekről származó citrusféle. Ezek egyesítik az egyedi ízek és a jól ismert, népszerű ízek iránti ellentmondásos vágyat, amelyet az emberek ismernek és szeretnek.

A hagyományosról a gourmet ételek felé nyitása a fogyasztóknak az iránti vágyukból fakadhat, hogy ezzel kifejezhessék azt, hogy mennyire ínyencek és kifinomult ízléssel rendelkeznek. Izgalmasabb és menőbb egy yuzu sütit nassolni, mint egy hagyományos citromos kekszet, ezért is tapasztalhatjuk az ízek prémiumizációját. A klasszikus opciókat hasonló, de prémium kategóriás alternatívák váltják fel:

  • Pisztácia – szíciliai pisztácia
  • Vanília – Madagaszkári vanília
  • Sonkás sajtos – Tölgyfával füstölt mézes sonka & ementáli
  • Mandula - Amaretto
  • Menta – marokkói menta
  • Paradicsom – balzsamecetes sült paradicsom
  • Citrom – Amalfi-parti citrom

 

A Dandelion Chocolate csokoládéinak luxust, exkluzivitást és titokzatosságot kölcsönöz azáltal, hogy a borokhoz hasonlóan népszerűsíti az egyedi, eredetszelektált termékeit. A limitált kiadású táblás csokoládéjánál jellegzetes fűszereket használva fermentálták a kakaóbabot. A kakaóbab fahéjas erjesztést kapott, ami a csokoládémárka állítása szerint devonshire krémes, körtés, illetve vaníliás ízjegyeket hordoz magába. Ez nem hangzik sokkal különlegesebbnek, mintha egy „egyszerű”, fahéjas táblás csokoládénak neveznék?

2. Édes & Sós

A kényelem és az izgalom tüzes fúziója

Napjainkban világszerte a fogyasztók 65%-a szeretné kipróbálni az elsőre szokatlan ízek kombinációját. A Swicy – t az édes és a csípős ízek kombinációja (sweet & spicy) – tökéletesen illeszkedik ehhez az igényhez. Tradícionálisan az édes kreációknál, például süteményeknél, szószoknál, italoknál, péksüteményeknél és csokoládéknál a csípős összetevő minden bizonnyal szokatlannak számít. Vagy legalábbis számított.

A Taste Tomorrow adatai szerint a fogyasztók különösen Kanadában, Indiában, Indonéziában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szívesen választanak egyszerre édes és csípős ízű ételeket. A csípősség izgalmat és újdonságot visz a hagyományos ízekbe, mint a csokoládé, eper vagy vanília. És mivel a csípősség technikailag nem íz, hanem egy érzékszervi élmény, enyhe égető vagy bizsergő érzést is kelt.

Az új édes és csípős élelmiszereket gyakran a világ különböző országaiból származó paprikák vagy csípős fűszerkeverékek ihlették. Gondoljunk csak a koreai gochugaru pasztára, a mexikói tajin fűszerezésre, az indonéz sambal oelekre vagy a kínai ropogós chili olajra. Ezek egyediséget kölcsönöznek a pékáruknak, péksüteményeknek, illetve csokoládéknak és egy izgalmas ízutazásra invitálnak.

A Mochidoki habanero csokis mochija tökéletes példája annak, hogy a világ különböző tájairól származó édes és fűszeres ízek szokatlan párosítása milyen izgalmas és újszerű lehet. A rágós, töltött japán rizses mochi izgalmas kombinációt alkot a mexikói habaneroval, az egyik legcsípősebb paprikával. A gazdag és összetett kakaós íz rendkívül jól harmonizál a fűszeres borssal, a tüzes íz pedig jó kombináció a lágy mochi textúrával, azoknak, akik ki merik próbálni…

3. Alkoholos italok inspirálta kreációk

Köszöntő a mámorító ízű újításokért

Szeretné, hogy termékei kitűnjenek a piacon? Készítsen izgalmas italok ihlette alkotásokat. 

A sambucától és az espresso cannolitól a pezsgős csokoládékig és a Guinness süteményekig az alkoholos italok összetettséget és dekadenciát kölcsönöznek késztermékeknek. Mostanában igazán népszerű alkoholos ital a bourbon, a mezcal, a sambuca, a sherry bor, a pezsgő és az olyan koktélok, mint az espresso martini, a moscow mule és a mojito. A likőrök minden ínyencséghez adnak egy kis extra élvezetet. Egy csokis tortában sokkal jobban kijönnek az ízek, ha egy kis whiskeyt adunk hozzá. A Mezcal – a tequila merészebb testvére – füstös ízt ad egy tábla csokoládénak, a sambuca pedig az alkoholt egy egészen meglepő, édesgyökérre emlékeztető ánizs ízzel ötvözi. 

Járjon egy lépéssel előrébb, és dobja fel alkotásait mámorító stílussal! Ne feledje, amikor a kényeztetésről van szó, a mértékletesség kulcsfontosságú. Azt szeretnénk, ha a fogyasztók felelősségteljesen táplálkoznának és élveznék az ínyencségek fogyasztását, nem pedig a másnaposságtól szenvednének.

A Bang Bang Bakehouse rumos süteményre specializálódott, amelyet egy kis csavarral modern köntösbe öltöztet. Gondoljunk csak a coquito rumos süteményre, amelynek íze olyan, mint a dél-amerikai kókuszos rumkoktél, tetején pirított pekándió morzsával. A rumos sütemények megalkotói úgy gondolják, hogy gyakrabban kellene ünnepelni. Mi lehetne ennek megfelelőbb módja, mint egy koktél ízű finomság? Éppen ezért termékeiket egyedi üvegekben árulják: így a fogyasztóknak nem kell különleges alkalomra várniuk egy rumfetti vagy egy espresso martini rumos torta elfogyasztásához.

Országok, ahol ez a trend a leginkább elterjedt

Az alkoholos italok inspirálta ízekkel kapcsolatos online kommunikáció és keresések számának növekedése a sütő-, cukrász- és csokoládéiparban (napjainkban a tavalyi évhez képest):

Taste Tomorrow

A Taste Tomorrow a világ egyik legnagyobb ökoszisztémája, mely a fogyasztók megértésér irányul a sütő-, cukrász- és csokoládéiparban. Folyamatos nyomon követést és mélyreható betekintést nyújt a helyi és globális fogyasztói magatartás, az attitűdök és választások terén. A kutatás eredményei rálátást biztosítanak a trendek alakulására, illetve segítségével újakat azonosíthatunk. Tudjon meg többet módszerünkről!

Ne maradjon le a legfrissebb iparágat érintő trendekről

Csatlakozzon több ezer pékség, cukrászda és csokoládészakértőhöz, akik a Taste Tomorrow-ból nyernek inspirációt. Ne maradjon le – lépjen velünk kapcsolatba az aktuális fogyasztói trendek, illetve preferenciák mélyrehatóbb megértéséért és használja fel ezt a tudást termékinnovációi létrehozásában!