A Sapore Rinaldo két legfőbb alkotóeleme: Az alakor és a bolgár joghurt

5 máj. 2022

Táplálkozás
Kutatás-fejlesztés

Az új Sapore Rinaldo helyben termesztett és őrölt alakor alapú, valamint a Bulgáriában felfedezett, Lactobacillus Bulgaricus törzsben gazdag joghurtot (kiselo mlyako) tartalmazó kovászkészítmény.

Alakor, az emberiség első búzája

Az alakor egy vékony, feszes szárú, egy méternél magasabbra növő gabona. Nevének eredete is (einkorn) utal egyedi tulajdonságára, hogy kalászonként csak egy maggal rendelkezik. Az alakort számos módon emlegetik, mint például "a trákok ősi búzája, fáraók búzája, vagy Krisztus utolsó étele". Egy nemrégiben Jordániában tett felfedezés eredménye az első olyan kenyérre talált bizonyítékot, amely közel 14 000 évvel ezelőtti alakorból készült. Az ősi alakor maradványai pedig pontosan ugyan olyanok, mint korábban voltak. Az alakor az egyetlen búza, amely soha nem hibridizálódott, és csak két kromoszómakészlete van. A mag egy szorosan illeszkedő héjban található, amely megvédi a gabonát a kémiai és környezeti szennyeződéstől, illetve a rovaroktól. Hántolt gabonaként az alakor ellenáll a betegségeknek (gabonaüszög, lisztharmat, gombák).

  • Hiányzik belőle a gluténfehérje, amely a gluténérzékenység tüneteiért felelős.
  • Gyenge gluténja megkönnyíti az emésztést.
  • A modern búzánál gazdagabb karotinoidokban, B-vitaminokban, esszenciális és nyomelemekben.
  • Magasabb a fehérje és alacsonyabb a szénhidráttartalma, mint a modern búzáé.
  • Nagyszerű, diós jellegű ízprofilt nyújt, selymes állaggal és vajszínnel.

A világszerte ismert bolgár joghurt

1905-ben Stamen Grigorov bolgár orvos egy joghurtmintából eddig ismeretlen, új törzset izolált, amely természetes módon a Bulgáriában élő emlősök emésztőrendszerében is előfordul. Ennek eredményeként Dr. Stamen Grigorov 1905-ben határozta meg először azt a tejsavas mikroorganizmust, amely a bolgár joghurt előállításához szükséges erjedést okozza, ami végül a „Bacillus A” elnevezést kapta. A mikroorganizmust később „Lactobacillus Bulgaricus” névre keresztelték. Ma ennek a mikroorganizmusnak a hivatalos neve „Lactobacillus delbureckii subsp. Bulgaricus Grigoroff 1905”.

A bolgár joghurtot rendkívül nagyra értékelik Japánban és a világ minden táján, tudományosan bizonyítottan lassítja a test öregedését, valamint a legjobb és egyben könnyen emészthető kalciumforrást biztosítja, amely létfontosságú az egészséges csontok, illetve fogak felépítéséhez és fenntartásához. A Lactobacillus Bulgaricus tejsavbaktériumok gátolják a rákkeltő anyagok szintézisét, korlátozzák a mutációkat és a rákos sejtek képződését. A joghurtnak probiotikus hatása van. Rendkívül jótékony és gyógyító hatással bír a gyomorra és a belekre egyaránt. A joghurtban található tejsavbaktériumok javítják az immunitást, támogatják a szervezetet a fertőzések elleni harcban, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és méregtelenítő hatással rendelkeznek. Évszázadok óta a bolgár nemzeti konyha állandó, legjellemzőbb eleme.

Ismerje meg a Sapore termékcsaládot


A Sapore kovászok széles skáláját és egyéb erjedésen alapuló megoldásokat kínál, amely természetes, hagyományos, megkülönböztető ízt és szerkezetet biztosít késztermékeinek. Az ízeket, az egészséget és a frissességet – a kenyér szerelmeseinek legfőbb szempontjait – erjedéssel javítják. Azonban néhány erjesztési módszer túlmutat a többin. A Puratos kovásszal kapcsolatos több mint 25 éves szakértelme, a különböző gabonafélék és lisztek, a mikroorganizmusok és fermentálási módszerek széles választéka a Sapore kiváló minőségű megoldásaiban egyesülnek. A Sapore segít Önnek a megújulásban, és lehetővé teszi, hogy egyedi jelleget adjon meglévő pékáruinak.

Sapore Rinaldo

Sapore Rinaldo

Stabilizált folyékony alakorkovász a világhírű bolgár joghurttal, egy igazán krémes-tejes ízprofillal.

Sapore Bánk Bán

Sapore Bánk Bán

A Sapore Bánk Bán folyékony búzakovásszal számtalan változatos recepteket készíthet, legyen szó kenyérről, cipóról, vagy akár bagettről. Péktermékeinek pedig igazán krémes és pirított ízjegyeket biztosít.

Sapore Traviata

Sapore Traviata

Finoman gyümölcsös, hátterében mazsola és mogyoró jegyeket hordozó, enyhén rozsos jellegű, lágyan savanykás karakterű poralapú ízkovász

Sapore Othello

Sapore Othello

Por állagú szárított rozskovász, malátázott és pörkölt profillal, amely nagyobb savasságot biztosít. A Sapore Othello kovászkészítményt könnyedén használhatja legtöbb pékáruinak elkészítéséhez.