A kovászos kenyérben rejlő értékek

A kovász történelmi jelentőségét jól mutatja az a tény, hogy már az ókori Egyiptomban ismerték és használták. Nem csoda hát, hogy a kovászos módszerek és receptek évezredeken keresztül öröklődtek, generációról generációra. A kovász azonban nem csak a múltja miatt fontos: napjainkban valódi reneszánszát éli. Amellett, hogy ízletesebbé és táplálóbbá teszi a kenyeret, a kovász segít felszabadítani a kenyérben lévő tápanyagokat és ásványi anyagokat, amelyeket az emberi szervezet könnyebben tud hasznosítani.

A kovászos kenyér erjesztéséért a tejsavbaktériumok és az élesztő keveréke felel. Ezen élő mikroorganizmusok jelenléte a tészta erjedése során pozitívan befolyásolja a kenyér ízét és textúráját. A lisztben lévő szénhidrátokat és fehérjéket tejsavvá, ecetsavvá és CO2-vé alakítják, vagy egyszerűbben fogalmazva: a lisztben lévő szénhidrátokat és fehérjéket ízzé és térfogattá alakítják.

A kovásszal készült kenyérrel még egészségét is támogathatja

A kovásszal készült kenyér nem csak egyedülálló ízjegyekben gazdag, hanem jótékony hatással van szervezetünkre is, ugyanis glikémás indexe igencsak alacsony. Az alacsony glikémás indexszel rendelkező élelmiszerekből hosszabb időn keresztül, fokozatosan szabadul fel az energia, és ezáltal kevesebb inzulint igényelnek. Ez a tényező elengedhetetlen a kiegyensúlyozottabb és egészségesebb táplálkozáshoz, amely egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyasztók életében. Továbbá a kovász mikroorganizmusai által termelt anyagok kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára és az emésztésre.

Karl De Smedt „kovásztárosunk” felvette a kapcsolatot Marco Gobetti kovásszakértő professzorral, hogy többet megtudjon a kovász előnyeiről. Egy legújabb kutatás bebizonyította, hogy a kovásszal készült kenyér könnyebben emészthető szervezetünk számára. Alapvetően szervezetünknek a liszt megemésztéséhez órákra van szüksége, viszont a kovászos kenyér hosszabb erjedési folyamatának köszönhetően, ez az időtartam lecsökken. Gobetti a következőképp nyilatkozott az emészthetőséggel kapcsolatban: „Megvizsgáltuk az emésztés során fellépő gázkibocsátást, a kenyér bélrendszeren való áthaladását, valamint a tápanyagok, mint például a szabad aminosavak felszívódását, és egyedülálló módon bebizonyítottuk, hogy a kovászos kenyér emészthetősége jobb."

A kovászolás virágzik

A kenyérrel és a kovásszal kapcsolatos Google-keresések száma megugrott, és pontosabban a "kovász" kifejezésre vonatkozó keresések száma az ötszörösére növekedett. Úgy tűnik, mindenki szeretne egy kicsit többet megtudni a kovászról. Karl De Smedt kovásztárosunkat kérdeztük arról, hogy szerinte miért növekszik egyre jobban a kovász ismertsége. A sütéssel kapcsolatos figyelem középpontjában most minden korábbinál fontosabb, hogy megossza a fogyasztókkal a kenyér iránti szenvedélyét.

„A kovász népszerűsége már évek óta növekszik, de úgy tűnik, valóban a jelen időszak korszellemévé vált. Egyre több fogyasztó értékeli hagyományos jellegét és ízét. A jelenlegi helyzet nyilvánvalóan még inkább felgyorsította ezt az igényt.” – nyilatkozta Karl De Smedt

„Főzőiskoláktól, házi pékektől, pizzériáktól, kézműves és ipari pékségektől kezdve a kovász a pékségek lelke” - Karl De Smedt, New York Times.

A média is szintén figyelemmel követte a fogyasztók növekvő érdeklődését a kenyér, valamint a kovász iránt, továbbá világszerte influencerek és bloggerek bevonásával számolnak be róla. A fogyasztóknak a kovászos sütés tudományával, egészségével és mesterségével kapcsolatos kérdéseire válaszolva Karl a The New York Times, a BBC, a Vice és számos más platformon osztja meg a kenyérrel kapcsolatos pozitív üzenetét. A sütés középpontba kerülésével most fontosabb, mint valaha, hogy a kenyér iránti szenvedélyét megossza a fogyasztókkal.

Ahogy Karl megerősíti: "A kenyér - a történelem során - mindig is igazán különleges volt az emberek számára. Ezért hiszem, hogy a szenvedélyünk megosztásával, a kérdések megválaszolásával, és ami a legfontosabb, a legjobb kenyerek sütésének folytatásával biztosíthatjuk, hogy a kenyérnek is fényes jövője legyen."

Szeretne még többet megtudni a kovászról? Engedje meg, hogy megosszuk Önnel szakértelmünket. Fedezzen fel kovászokat a világ minden tájáról a The Quest for Sourdough weboldalon.

A kovász iránti lelkesedés által szeretne Ön is még sikeresebb lenni? Vegye fel a kapcsolatot a helyi képviselővel, aki megismerteti Önnel a Sapore, az O-tentic és a különleges gabonafélék kovászban használt összetevőit. Számíthat ránk, hogy folyamatosan a kenyérrel kapcsolatos pozitív ismeretek megosztásával, újdonságokkal, receptekkel és kovász-összetevőkkel támogatjuk a kovászos sütési hagyomány virágzását.