A Cacao-Trace programban részt vevő termelők közösségének védelme a Covid-19 járványtól

23 szept. 2021

Elkötelezettségeink
Cégszintű

A Cacao-Trace a Belcolade és a Puratos fenntartható kakaóbeszerzési programja, mely egy egyedülálló együttműködés a vállalkozások, valamint Mexikó, Elefántcsontpart, Vietnám, Fülöp-szigetek, Pápua Új-Guinea és Uganda közel 8000 kakaó termelője között. A koronavírus továbbra is komoly fenyegetést jelent az emberek életére, és sajnos a Cacao-Trace közösséget is veszélyezteti. A Cacao-Trace program révén szoros kapcsolat alakult ki a Belcolade, a Puratos és a termelők között, ennek köszönhetően pedig közvetlen segítséget tudunk nyújtani a termelőknek: garantáljuk a bevételeiket, megbízható tájékoztatást nyújtunk számukra a vírus kapcsán és biztosítjuk az alapvető higiéniai eszközöket.

A csokoládéipar hagyományosan a termelékenység növelése szempontjából közelíti meg a fenntarthatóságot. A Cacao-Trace egy ettől eltérő megközelítést alkalmaz, célja az íz javítása és a kakaóbab termelői számára a hozzáadott érték megteremtése. Ezekben a nehéz időkben a Belcolade és a Puratos még inkább figyelemmel kíséri a termelői közösségek előtt álló kihívásokat, és eltökélt aziránt, hogy támogassa őket ezek leküzdésében. A Cacao-Trace program segít abban is, hogy a helyi közösségekkel szoros kapcsolatot alakíthassunk ki, ez pedig lehetővé teszi a számunkra, hogy jobban megértsük, mivel tudnánk a leginkább segíteni a termelőknek a kialakult helyzetben.

A termelők támogatása:

A vállalt kakaóbeszerzési mennyiségeket fenntartjuk a Covid-19 miatti értékesített mennyiségek csökkenése ellenére is. Nagyon fontos, hogy a termelői közösségeknek továbbra is grantálni tudjuk a fő bevételi forrásukat. Ezért minden Cacao-Trace központ továbbra is nyitva tart.

A Cacao-Trace programban részt vevő termelők a kakaóbabok beszállításakor ugyanúgy megkapják a minőségi prémiumot, mint korábban. A kakaóültetvényeken végzett munka biztonságosan folytatódhat, a távolságtartás betartása nem jelenthet akadályt, hiszen a munkavégzés során a vírus terjedésének kockázata nagyon alacsony.

A csokoládé bónuszt a 2019-es szinten tartjuk. A prémium minőségű kakaóbabok hozzáadott értéke visszajut a termelőkhöz is a csokoládé bónusz révén. Ez a Cacao-Trace program egyik legfőbb eleme, és továbbra is az marad.

Megelőző, közegészségügyi és higiéniai intézkedéseket vezettünk be azért, hogy a termelőket megvédhessük a koronavírustól. A Puratos minden termelőnek védőmaszkot, szappant és vödröket biztosít a kézmosáshoz.

A termelőknek megbízható és releváns tájékoztatást nyújtunk, hogy tisztában legyenek azzal, mit lehet tenni a vírus terjedésének megelőzése érdekében.
A helyi közösségek egymás közti szoros kapcsolata lehetővé teszi, hogy eljuttassuk a vírus elleni küzdelem kapcsán releváns információkat az emberekhez. Párbeszédet folytatunk a közösségekkel, hogy mindenkinek a szükségletei szerinti gyógyszereket, élelmiszereket és pénzügyi támogatást tudjuk nyújtani.

A termelőknek szánt támogatást a Puratos finanszírozza a Next Generation Cacao Foundation alapítványon keresztül.

Nebie Adama, az elefántcsontparti Nero Brousse régióban dolgozó 46 éves Cacao-Trace termelő

A frontvonalban dolgozók támogatása

„A koronavírus jelenléte ellenére tudunk dolgozni, betakarítani, és friss kakaóbabokat szállítani a fermentáló központokba. Ha a kakaó felvásárlását és értékesítését felfüggesztenék, annak súlyos következményei lennének számunkra. A Cacao-Trace program segítséget nyújt nekünk, tanácsokkal látnak el minket a földeken és otthon is. Ennek köszönhetően a családtagjaink is tájékozottabbaká váltak a koronavírussal kapcsolatban. A tévében és a rádióban hallható híreken felül a Cacao-Trace csapatának gyakori látogatásai lehetővé teszik számunkra, hogy megfelelő tájékoztatásban részesülhessünk az éppen aktuális helyzet alakulásáról.”