Szerelmes szívecske fánk

Tészta
Liszt (BL55) 1000 g
Fánkkoncentrátum Tojásos 500 g
Élesztő 70 g
Diarom Fánkaroma 12 g
Víz 550 g
Töltelék/Felület
Topfil Málna (60% gyümölcstartalommal)
Carat Coverlux White
Por alapú ételfesték (eperpiros)
Marcipándísz
Sütéshez
Ariba Tropic

Elkészítés

Az összetevőkből dagasszunk tésztát 5 perc lassú és 7 perc gyors fokozaton. Törekedjünk arra, hogy a tészta hőmérséklete a dagasztást követően kb. 28°C legyen. Ezt követően a tésztát takarjuk le és hagyjuk pihenni 5 percen keresztül. Nyújtógépen engedjük át és szúrjuk ki szívecske alakúra. A fánkokat helyezzük fel az előzőleg liszttel megszórt sütőlemezre. Ezután kelesszük őket kb. 40 percig 32°C-on. Majd jól szellőző helyen további 10-20 percig bőrösítsük a fánkokat. Süssük a fánk mindkét oldalát 3-3 percig, majd fordítsuk vissza az első oldalra és süssük további 1 percig 175°C-on. A sütést követően hagyjuk azokat lehűlni, majd beletöltjük a málna tölteléket. Mártsuk őket eperpiros por alapú ételfestékkel színezett, olvasztott Carat Coverlux white bevonóba. A bevonóba keverhetünk egy kevés olajat, így flexibilisebb lesz. Dekorálhatjuk még marcipándísszel és fehér bevonóval.


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Cukrászipar
  • Farsangi fánk
  • Tél
  • Tavasz

Régen a farsangi időszak a párkeresés időszaka is volt. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.