Ókovász Teljes-Magvas

Elkészítés

Dagasszunk tésztát az összetevőkből 3 perc lassú és 5 perc gyors fokozaton. Törekedjünk arra, hogy a tészta hőmérséklete 28°C legyen. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig. Ha letelt a pihentetési idő, akkor osszuk fel 340 grammos darabokra. Gömbölyítsük, majd pihentessük további 5 percig. Ha ezzel megvagyunk, akkor formázzunk belőle hosszúkás rudakat és mártsuk a magkeverékbe. Kelesszük 60 percig 34°C-on sütőlemezen. Sütés előtt vizezzük a felületét és irdaljuk be. Végül pedig süssük meg előmelegített 210°C-os gőzös kemencében 25 perc alatt.

Ha a magyarok idősebb generációját az igazi jó kenyér titkáról kérdezzük, a víz és liszt elegyéből „életre kelő” összetevőt, a kovászt fogják említeni. Az alapos dagasztásról és a hosszú pihentetésről mesélnek majd. A kellő türelemről. Végső soron pedig arról a boldogságról, amelyet szeletekre vághatunk: a ropogós héjú, ízletes belű kenyérről, amely mennyei illatot áraszt és hosszan friss marad.