Mandulás fánkrudacska

Tészta
Liszt (BL55) 1000 g
Fánkkoncentrátum Tojásos 500 g
Élesztő 70 g
Diarom Fánkaroma 12 g
Víz 550 g
Töltelék/Felület
Coldfil Vanilla (krém)
Carat Coverlux Dark
Carat Coverlux White
Szeletelt pörkölt mandula
Sütéshez
Ariba Tropic

Elkészítés

Az összetevőkből dagasszunk tésztát 5 perc lassú és 7 perc gyors fokozaton. Törekedjünk arra, hogy a tészta hőmérséklete a dagasztást követően kb. 28°C legyen. Ezt követően a tésztát takarjuk le és hagyjuk pihenni 5 percen keresztül. Pihentetés után nyújtógépen engedjük át és vágjuk 50 grammos téglalap alakú részekre.  A fánkokat helyezzük fel az előzőleg liszttel megszórt sütőlemezre. Ezután kelesszük őket kb. 40 percig 32°C-on. Majd jól szellőző helyen további 10-20 percig bőrösítsük a fánkokat. Süssük a fánk mindkét oldalát 3-3 percig, majd fordítsuk vissza az első oldalra és süssük további 1 percig 175°C-on. A sütést követően hagyjuk azokat kihűlni, majd beletöltjük a Coldfil vanilla tölteléket. Mártsuk egyik oldalát olvasztott Carat Coverlux dark, a másikat pedig Carat Coverlux white bevonóba. A bevonóba keverhetünk egy kevés olajat, így flexibilisebb lesz. A tetejét szórjuk meg szeletelt pörkölt mandulával.


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Cukrászipar
  • Farsangi fánk
  • Tél
  • Tavasz

A fánkot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Itt jegyezzük meg, hogy nem a formája teszi a fánkot. Lehet gömbölyű, vagy laposabb, lehet a közepén mélyedés a lekvár számára, sőt egészen lyukas is lehet. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen.