Mandulás fánkrudacska

A fánkot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Itt jegyezzük meg, hogy nem a formája teszi a fánkot. Lehet gömbölyű, vagy laposabb, lehet a közepén mélyedés a lekvár számára, sőt egészen lyukas is lehet. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen.

Elkészítés

Az összetevőkből dagasszunk tésztát 5 perc lassú és 7 perc gyors fokozaton. Törekedjünk arra, hogy a tészta hőmérséklete a dagasztást követően kb. 28°C legyen. Ezt követően a tésztát takarjuk le és hagyjuk pihenni 5 percen keresztül. Pihentetés után nyújtógépen engedjük át és vágjuk 50 grammos téglalap alakú részekre.  A fánkokat helyezzük fel az előzőleg liszttel megszórt sütőlemezre. Ezután kelesszük őket kb. 40 percig 32°C-on. Majd jól szellőző helyen további 10-20 percig bőrösítsük a fánkokat. Süssük a fánk mindkét oldalát 3-3 percig, majd fordítsuk vissza az első oldalra és süssük további 1 percig 175°C-on. A sütést követően hagyjuk azokat kihűlni, majd beletöltjük a Coldfil Vanilla tölteléket. Mártsuk egyik oldalát olvasztott Carat Coverlux dark, a másikat pedig Carat Coverlux white bevonóba. A bevonóba keverhetünk egy kevés olajat, így flexibilisebb lesz. A tetejét szórjuk meg szeletelt pörkölt mandulával.


Az alábbi linkre kattintva receptünket letöltheti nyomtatásra alkalmas változatban.

Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Cukrászipar
  • Farsangi fánk
  • Tél
  • Tavasz