Fekete-fehér zebrafánk

Tészta
Liszt (BL55) 1000 g
Fánkkoncentrátum Prémium 20% 200 g
Élesztő 70 g
Olaj 70 g
Diarom Fánkaroma 10 g
Víz 520 g
Felület
Carat Decorcrem Dark
Carat Decorcrem White
Sütéshez
Ariba Tropic

Elkészítés

Az összetevőkből dagasszunk tésztát 6 perc lassú és 6 perc gyors fokozaton. Törekedjünk arra, hogy a tészta hőmérséklete a dagasztást követően kb. 29°C legyen. Ezt követően a tésztát takarjuk le és hagyjuk pihenni 5 percen keresztül. Pihentetés után osszuk 50 grammos részekre és készítsünk és formázzunk belőle tésztagyűrűket. A fánkokat helyezzük fel az előzőleg liszttel megszórt sütőlemezre. Ezután kelesszük őket kb. 40 percig 32°C-on. Majd jól szellőző helyen további 10-20 percig bőrösítsük a fánkokat. Süssük a fánk mindkét oldalát 3-3 percig, majd fordítsuk vissza az első oldalra és süssük további 1 percig 175°C-on. A sütést követően hagyjuk azokat lehűlni, majd mártsuk őket olvasztott Carat Decorcrem dark bevonóba, végül pedig díszítsük Carat Decorcrem white bevonóval.


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Cukrászipar
  • Farsangi fánk
  • Tél
  • Tavasz

Az egyik legnagyobb fánkrajongó nemzet, az Egyesült Államok, a holland telepeseknek köszönheti a fánkot, azonban eleinte a lyuk nélküli változat hódított. De hogy került mégis lyuk a fánk közepére? A legenda szerint az 1800-as évek közepén egy amerikai hajó hánykolódott a viharos tengeren, amikor a kormánykerék átlyukasztotta a nyers fánktésztát, amit kisütöttek, és annyira elnyerte a legénység tetszését, hogy továbbra is lyukkal a közepén sütötték.