Linzer | ||
---|---|---|
Liszt BL-80 | 300 g | |
Porcukor | 1000 g | |
Argenta General HF (margarin) | 2000 g | |
Tojás | 6 db | |
Vaníliás krém | ||
Cotto Vanilla (töltelék alap) | 600 g | |
Víz | 1000 g | |
Felületi kezelés | ||
Miroir Natúr (tükörzselé) | 10 g/ kosár |
Linzer
Morzsoljuk el a margarint a liszttel és a porcukorral, majd gyúrjuk össze a tojásokkal, az így kapott tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval szurkáljunk belőle tészta darabokat. A kiszúrt tészta darabokat helyezzük Spraylix*-el kifújt kosárka formákba, szurkáljuk meg, és kb. 8-10 perc alatt 200˚C-on süssük készre
Vaníliás krém
Készítsünk krémet a receptben felsorolt összetevőkből, majd töltsük be a kisült kosárkákat.
Felület
Öntsünk egy edénybe Miroir Neutre tükörzselét, és keverjük addig, amíg a zselé folyékony nem lesz Az előre megtisztított és félbevágott eperszemeket forgassuk a zselébe, majd a fényképen látható módon borítsuk be kosárkákat. A beborítás után az edényben maradt zselével vékonyan kenjük át a teljes felületet. Eper helyett málnát is használhatunk, zselézve, vagy finoman porcukrozva.
Nehézségi fokozat:
A linzert nagyjából 250 éve ismerjük. Eredetét homály fedi, de annyi bizonyos, hogy ausztriából származik. Korabeli írásos említések alapján tartja magát az a vélekedés, hogy eredetileg a linzi nők találmánya, állítólag ők sütötték elsőként. Egy másik legenda szerint a forrást a Bécsi udvarban kell keresni, miszerint egy náluk élt Linzer nevű cukrász alkotta meg a népszerű sütemény receptjét.
Igazodva az évszakváltáshoz, más és más gyümölcsöket választhatunk a kosárkák ízesítésére.