Azték forró csoki

Összetevők
Belcolade Dark C501J (étcsokoládé) 300 g
Duopak (habalap) 250 g
Tej (3,5%) 500 g

Elkészítés

Keverjük össze a tejet a Duopakkal és melegítsük kb. 80-90˚C-ra a főzőedényben Öntsük a forró elegyet a Belcolade csokoládé pasztillákra és meleg főzőlapon keverjük homogén itallá Forrón szervírozzuk.


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Pohárkrém
  • Tél

A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolatl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is! Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg.