Szüntessük meg végérvényesen a gyermekmunkát a csokoládéiparban

30 aug. 2021

Elkötelezettségeink
Cégszintű

Szüntessük meg végérvényesen a gyermekmunkát a csokoládéiparban

Az 2019-es NORC jelentés becslése szerint még mindig körülbelül 1,6 millió gyermeket dolgoztatnak a kakaó termelésben csak Ghánában és Elefántcsontparton. Ez a gyakorlat kétségkívül más, nyugat-afrikai kakaótermesztő országokban is fennáll. Sajnos még mindig van hová fejlődni, ami a gyermekmunka felszámolását illeti. A Cacao Trace program keretében a Puratos is azon dolgozik, hogy a csokoládéiparban visszaszorítsa a gyermekmunkát.

A változásért küzdő csoportok

Napjainkban már egyre több csoportról hallhatunk, amelyek nyomást gyakorolnak a csokoládéiparban az ellátási lánc szereplőire azért, hogy ezáltal elérjék a gyermekmunka beszüntetését.

Számos szabályozó szervezet létezik, akik mind a pozitív változásért küzdenek. Az EU már elkezdett dolgozni egy kötelező vállalati átvilágítási rendszeren, amelynek bevezetése 2023-ban várható. Ez arra kötelezi majd a vállalkozásokat, hogy felelősséget vállaljanak a tevékenységük következtében létrejövő káros környezeti hatásokért és az emberi jogok be nem tartását (figyelembe véve a munka törvénykönyvét és a mindenkori minimálbér kifizetését). 

Ezzel párhuzamosan több ország indított már el helyi szintű kezdeményezéseket is a fenntartható kakaótermesztésért, mint amilyen a német GISCO, a svájci SWISSCO, a holland DISCO és a belga Beyond Chocolate platform is. Ezen szervezetek mindegyike egy fenntartható ellátási lánc létrehozására törekszik az erdőirtás, a gyermekmunka megszüntetése és a farmerek életkörülményeinek javítása érdekében.  

Emellett a bíróságok is hatékonyan hívhatják fel a figyelmet az ilyen ügyekre. Az idei év elején nyolc, egykor rabszolgaként tartott mali származású gyermek indított bírósági pert számos, a világ legnagyobb csokoládégyártóinak számító vállalat ellen. Azt állították, hogy ezek a vállalatok nem tartották be 2001-es Rabszolgamentes csokoládé (Harkin-Engel) protokollt.

A civil társadalmi kezdeményezéseknek is legalább olyan fontos szerepük van, mint a bíróságoknak. A Mighty Earth által évente megrendezett húsvéti tojás kampányban például „záptojás” és „egészséges tojás” díjakat osztanak ki a csokoládégyártó vállalatok között figyelembe véve a gyermekmunka visszaszorításáért és a fenntarthatóságért tett lépéseiket. A „záptojás” díj legutóbbi nyertesei azóta nagyobb figyelmet szentelnek a témának és újragondolták a környezetvédelmi és az élhetőbb jövedelemszint biztosítására vonatkozó irányelveiket.

Ne feledkezzünk meg a fogyasztói kezdeményezésekről sem, hiszen ezek a változások fő mozgatórugói. A fogyasztók egyre jobban foglalkoznak a társadalmi és környezetvédelmi kérdésekkel, vásárlásaik során tudatosan választanak bizonyos termékeket, illetve márkákat. A vásárlók átláthatóságot követelnek az élelmiszergyártóktól, és a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik az élelmiszervásárlási döntéseik meghozatalakor. Hajlandóak akár felárat is fizetni azokért a termékekért, amelyek fenntarthatóak. A Taste Tomorrow kutatásból az is kiderült, hogy a fogyasztók 56%-a a keresi a fenntartható módon előállított termékeket és 53%-uk pedig olyan a termékeket részesít előnyben, amelyeknél az általuk kifizetett összegből a gazdálkodóknak tisztességes fizetség jut vissza.

Hogyan járul hozzá a Cacao-Trace a gyermekmunka visszaszorításához

A Puratos úgy döntött, hogy nem várja ki azt, hogy az iparág problémái további feszültségeket eredményezzenek és a helyzet tovább romoljon. Ehelyett egy proaktív stratégiának a megvalósítását tűzte ki célul, így jöhetett létre a Cacao-Trace program. „Mi a Puratosnál úgy gondoljuk, hogy a kakaó iparágában a gyermekmunka visszaszorításának kulcsa az, hogy növeljük a szülők jövedelmét, valamint iskolákat és további létesítményeket hozunk létre a lakühelyük közelében”, mondja Sylvestre Awono, a Puratos Group Cocoa Managere. „A gyermekeket leginkább (de nem kizárólagosan) a remény, az erőforrások és a szülői bevételek hiánya kényszeríti a gyermekmunkára. Ezért értékeljük nagyra az összes olyan programot, amely előtérbe helyezi mind a gazdálkodók bevételeinek növelését, mind pedig az iskolák létrehozását a gyermekek számára, mint ahogy azt a Cacao-Trace program is teszi.”

Éppen ezért a Cacao-Trace stratégia az alábbi öt pilléren alapszik:

  1. A háztartások jövedelmének növelése
    a minőségi prémium és a csokoládé bónusz kifizetésével. Támogatjuk a jövedelmük diverzifikálását is.
  2. A gyermekjogok és a -védelem javítása
    figyelemfelkeltő kampányokkal, gyermekmunka felügyeleti és helyreállítási rendszerekkel.
  3. A gyermekek oktatáshoz való hozzájutásának támogatása
    az iskolai infrastruktúra helyi közösségekben történő kiépítésével, a minőségi oktatás támogatásával és a taníttatás költségeinek fedezésével (oktatáshoz szükséges eszközök és ösztöndíjak).
  4. A gyermekek egészségének és biztonságának elősegítése
    a tiszta vízhez való hozzáférés biztosításával és az egészségügyi ellátásba történő befektetések növelésével.
  5. Az elkötelezettség megtartása
    hosszú távú kötelezettségvállalással, közösségfejlesztő és felújítási projektekkel.

A Cacao-Trace program a csokoládé ellátási lánc problémáinak megoldását tűzte ki céljául és hozzájárul egy jobb élethez, egy jobb egészségügyi és oktatási rendszer kiépítéséhez és ezáltal egy élhetőbb világ megteremtéséhez. 

2020-ban elért eredményeink a gyermekmunka elleni küzdelemben

Az öt pilléren alapuló stratégiáinkat minden olyan országban működtetjük, ahol a Cacao-Trace jelen van. Nyugat-Afrika legnagyobb kakaótermesztő országában, Elefántcsontparton a programunk hatékonyságát a tavalyi évben egy független kutatóintézet vizsgálta felül. Ezen az éves auditon a program kiváló, 86,5%-os eredménnyel zárt

Ezenkívül az alábbi eredményeket értük még el 2020-ban:

  • Két oktatási intézmény és egészségügyi ellátóhely épült Abdoulayekro, illetve Zégréboué városában. Egy étkezde épült Grand-Greleon általános iskolájában.
  • Elefántcsontpart Abdoulayekro, Grand-Greleon, Colonel, Zégréboué nevű városaiban a tanárok oktatást segítő eszközöket kaptak. 
  • 500 tanulmányi ösztöndíjat osztottunk ki az elefántcsontparti Cacao-Trace gazdálkodók gyermekei számára.

  • Egy teljesen felszerelt szülészeti osztályt építettünk Gobroko falujában, amelyet a környezetében élő közösség is igénybe vehet (akár 20 kilométeres körzetben).

  • 4 víztornyot építtettünk, amely 2 000 ember vízellátását képes biztosítani.

  • A minőség prémium a termelői árak növekedését eredményezte. 

  • Az éves csokoládé bónuszt visszaosztottuk az elefántcsontparti közösségi projektek keretében.