Rusztikus falusi cipó

Összetevők
Fehér búzakenyérliszt BL 80 1000 g
Víz 620 g
22 g
O-Tentic Origin (kovászkészítmény) 40 g

Elkészítés
  • Az összetevőkből dagasszunk tésztát 3 perc lassú, 5 perc gyors fokozaton.
  • Hagyjuk érni kb. 40 percig, majd osszuk fel 580 grammos tésztadarabokra.
  • Formázzuk meg lisztes felületen kerek, cipó formára, majd 28°C-on kelesszük tovább 45-60 percig.
  • A kelesztés után helyezzük a cipót a “slusszal” felfelé a vetőszerkezetre, majd vessük a kemencébe, amelyet előzőleg 230°C-ra előmelegítettünk.
  • Csak a vetés után fél perccel, késleltetve adagoljuk a gőzt kemencetérbe, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200°C-ra, és süssük készre a cipót 30 perc alatt.

Tipp:

Ha késleltetett gőzölést alkalmazunk, a cipó igazi, tradicionális, rusztikus formát, felületet nyer!


Megjegyzés

Nehézségi fokozat:  

Igény

  • Sütőipar
  • Nemzetek kenyere

Ki ne szeretné a régi idők ízét? Akkoriban még minden természetes összetevőkből, házilag készült. Ez az, amire mindannyian úgy gondolunk, mint az "otthon íze". A falusi cipó recepttel ezt az ízélményt szeretnénk visszaadni a modern pékségeknek.